Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Äldreboendet utlagt på Blocket – 90-åringar bor kvar

Boendet har lagts ut på Blocket Foto: Skärmdump/Blocket
Arkivbild Foto: TT NYHETSBYRÅN / PONTUS LUNDAHL

Härjedalens kommun måste spara pengar. Därför läggs två äldreboenden ner.

Ett tredje, Mobacka i Lillhärdal, har dessutom lagts ut på Blocket till försäljning, trots att flera 90-åringar fortfarande bor kvar.

– De äldre har blivit lurade hela tiden, säger vårdbiträdet Annika Hansson till SVT.

Äldreboendet Mobacka i Lillhärdal är till salu, och i en annons på säljsajten Blocket beskrivs fastigheten som tom. Men det är inte sant, skriver SVT.

Trots att de boende som tidigare hade serviceboende har flyttat, bor fyra 90-åringar kvar – som nu kan tvingas flytta.

En av de som som bor kvar berättar för SVT att hon fortfarande äter i matsalen med de tre andra, men från och med nästa vecka kommer de enbart erbjudas mat på sina rum av personal från hemtjänsten.

De fyra 90-åringarnas framtid är oviss, och beror helt på vem som köper Mobacka, skriver SVT.

”De äldre har blivit lurade hela tiden”

I april fastställde Härjedalens kommun beslutet att lägga ner äldreberoendena Mobacka och Fjällglimten i Vemdalen. Dessutom avvecklas platserna för särskilt boende på boendet Senioren i Sveg, enligt SVT.

De som haft särskilt boende på Mocka är nu borta, och den sista flyttade ut i måndags. En av de som reagerat är vårdbiträdet Annika Hansson.

– De äldre har blivit lurade hela tiden, de (kommunen) lovar en sak och sedan blir det något helt annat. För det första skulle de få bo kvar livet ut, men det ändrades. Sedan när det skulle genomföras gick det så fort. Nu har de fått flytta till Sveg, säger Annika Hansson, vårdbiträde vid Mobacka, till SVT.

Enligt SVT har äldreboendena lagts ner då kommunen måste spara pengar. Men även det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar säljer nu av fastigheter, däribland Mobacka, för att spara pengar.