Får det lov att vara lite toast skagen, kanske? Foto: PrivatFår det lov att vara lite toast skagen, kanske? Foto: Privat
Får det lov att vara lite toast skagen, kanske? Foto: Privat
På Solängens äldreboende bjuds på vin. Foto: PrivatPå Solängens äldreboende bjuds på vin. Foto: Privat
På Solängens äldreboende bjuds på vin. Foto: Privat
Var tredje vecka är det trerätters på boendet. Foto: PrivatVar tredje vecka är det trerätters på boendet. Foto: Privat
Var tredje vecka är det trerätters på boendet. Foto: Privat
– Vår tanke är att försöka skapa en så hemlik miljö med allt vad det innebär, att man kanske har lite finare någon dag i veckan, säger enhetschefen Emmeli Söderberg. Foto: Privat– Vår tanke är att försöka skapa en så hemlik miljö med allt vad det innebär, att man kanske har lite finare någon dag i veckan, säger enhetschefen Emmeli Söderberg. Foto: Privat
– Vår tanke är att försöka skapa en så hemlik miljö med allt vad det innebär, att man kanske har lite finare någon dag i veckan, säger enhetschefen Emmeli Söderberg. Foto: Privat
"Det är våra kockar som har gjort det här på eget bevåg", säger enhetschefen Emmeli Söderberg om satsningen på lyxmat var tredje vecka. Foto: Robin Aron"Det är våra kockar som har gjort det här på eget bevåg", säger enhetschefen Emmeli Söderberg om satsningen på lyxmat var tredje vecka. Foto: Robin Aron

"Det är våra kockar som har gjort det här på eget bevåg", säger enhetschefen Emmeli Söderberg om satsningen på lyxmat var tredje vecka.

 Foto: Robin Aron
Nyligen serverade man de äldre toast skagen till förrätt, fläskfilé med klyftpotatis och pepparsås till huvudrätt, och så cheesecake med ananastopping till smarrig efterrätt. Foto: Robin AronNyligen serverade man de äldre toast skagen till förrätt, fläskfilé med klyftpotatis och pepparsås till huvudrätt, och så cheesecake med ananastopping till smarrig efterrätt. Foto: Robin Aron
Nyligen serverade man de äldre toast skagen till förrätt, fläskfilé med klyftpotatis och pepparsås till huvudrätt, och så cheesecake med ananastopping till smarrig efterrätt. Foto: Robin Aron
"De flesta tycker att det är väldigt, väldigt trevligt. Men sedan är det ett demensboende och det kan vara många som kanske inte har förmågan att uttrycka själva, muntligt, hur de känner", säger enhetschefen Emmeli Söderberg. Foto: Robin Aron"De flesta tycker att det är väldigt, väldigt trevligt. Men sedan är det ett demensboende och det kan vara många som kanske inte har förmågan att uttrycka själva, muntligt, hur de känner", säger enhetschefen Emmeli Söderberg. Foto: Robin Aron
"De flesta tycker att det är väldigt, väldigt trevligt. Men sedan är det ett demensboende och det kan vara många som kanske inte har förmågan att uttrycka själva, muntligt, hur de känner", säger enhetschefen Emmeli Söderberg. Foto: Robin Aron

Äldreboendet som bjuder på trerätters

Publicerad

Får det lov att vara lite toast skagen, kanske?

Och så fläskfilé på det.

Så kan det låta på Solängens äldreboende, där man var tredje vecka bjuder de boende på trerätters och vin.

– Vår tanke är att försöka skapa en så hemlik miljö med allt vad det innebär, att man kanske har lite finare någon dag i veckan, säger enhetschefen Emmeli Söderberg.

Var tredje vecka är det dukat för fest på Solängens äldreboende i Håbo kommun i Bålsta.

Ja, där har man nu infört trerätters lyxlunch och ett glas vin på menyn.

Ett ypperligt sätt att skapa trivsel och glädje hos de demenssjuka som bor på boendet, menar enhetschefen Emmeli Söderberg.

– Men jag kan inte ta åt mig äran, utan det är våra kockar som har gjort det här på eget bevåg. I Håbo kommun har man gjort en stor satsning för äldre på särskilt boende, säger Söderberg, och fortsätter:

– Man har ordnat så att det finns bra kök, så man satsar mycket på maten överlag och mina husmödrar får väldigt fria händer att göra… ja, det våra boende vill. Skapa lite speciella saker.

Satsar på hemtrevligt

Hur ser då menyn ut? Nyligen serverade man de äldre toast skagen till förrätt, fläskfilé med klyftpotatis och pepparsås till huvudrätt, och så cheesecake med ananastopping till smarrig efterrätt, vilket SVT valde att uppmärksamma i ett inslag.

Men matsatsningen innefattar inte bara trerättersluncher.

Och det är inte heller bara smakupplevelsen som är viktig i sammanhanget.

– Dels har vi det här med trerätters, men det är samma sak när det är jul, nyår och påsk. Man försöker anpassa och göra det speciellt. Vår tanke är att försöka skapa en så hemlik miljö med allt vad det innebär. Att man kanske har lite finare någon dag i veckan. Och det är syftet med att flytta in på våra boenden – att man ska känna sig och trygg och hemma säger Söderberg.

"Det finns en god aptit"

Och responsen?

Den tycks vara lika god som maten, av de äldre att döma.

– De flesta tycker att det är väldigt, väldigt trevligt. Men sedan är det ett demensboende och det kan vara många som kanske inte har förmågan att uttrycka själva, muntligt, hur de känner, säger Söderberg och fortsätter:

– Det finns alltid de som inte tycker om något och då har vi fördelen att göra något annat åt just den personen. Om en person inte gillar majs så kan vi lösa det den dagen. Men jag vet att maten överlag är väldigt uppskattad.

Hur uttrycker det sig?

– Ja, det finns en god aptit! säger Emmeli Söderberg och skrattar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag