I sådana här containrar ska tio personer på ett äldreboende i Värmdö tvingas bo i. Foto: SVTI sådana här containrar ska tio personer på ett äldreboende i Värmdö tvingas bo i. Foto: SVT

I sådana här containrar ska tio personer på ett äldreboende i Värmdö tvingas bo i.

 Foto: SVT
Alfred Endl, 90. Foto: SVTAlfred Endl, 90. Foto: SVT

Alfred Endl, 90.

 Foto: SVT

Äldre tvingas bo i container – i ett år

Publicerad

Tio personer på ett äldreboende i Värmdö kommun tvingas bo i contrainrar – i ett år.

Detta för att det nuvarande boendet måste renoveras.

– Det känns som ett fängelse, säger 90-årige Alfred Endl, som flyttade in i början av veckan, till SVT.

För en dryg vecka sedan fick boende på äldreboendet Gustavsgården i Värmdö kommun, öster om Stockholm lämna sina boenden och flytta in i var sin – container.

Detta var Nacka Värmdö Posten först med att skriva om.

 Berit Grundström, 86, och Alfred Endl, 90, har bott i flera år på äldreboendet.

– Det har varit kaotiskt på många sätt. En natt frös vi allihop så att vi hoppade i sängarna. Det var förfärligt kallt. Jag hade tio grader här inne. Då kände man sig rätt konstig på morgonen, säger Berit Grundström till SVT.

Alfred Endl bor några dörrar bort:

– Det känns som ett fängelse. Man ligger och tittar upp i taket och tänker: ”Vad har jag gjort för att få sitta här?”.

Krävde en renovering

Orsaken till flytten var att Arbetsmiljöverket krävde att flera av de ordinarie lägenheterna skulle renoveras på grund av för dålig tillgänglighet.

Därför behövde kommunen hitta ett t temporärt boende för tio av de äldre så länge renoveringen pågår.

Lösningen blev containrar med en minimal boendeyta – runt 12 kvadratmeter.

SE MER: För frisk för äldreboende

Maria Larsson Ajne är omsorgschef i Värmdö kommun.

Hon förklarar för SVT:

– Jag har full förståelse för att det här är en stor omställning. Den här tillfälliga lösningen är ju en mycket försämrad boendemiljö, något annat kan vi ju inte säga. Det som har varit inriktningen när vi har genomfört det här har varit att säkerställa att våra hyresgäster, och att de boende ska kunna behålla sin kontinuitet.

Ingen kaffebryggare

För Berit Grundström är det nya boendet så trångt att hon inte ens får plats med sin kaffebryggare.

Och den lär få stå undanstoppad ett tag.

Värmdö kommun räknar med att de äldre inte är tillbaka på sitt ordinarie boende förrän om tio månader. Så lång tid tar renoveringen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag