Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äldre svenskar festar med röka, reggae och yngre män

På strandfesten gungas det till reggaemusiken och marijuanaröken ligger så tät att det sticker i lungorna.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Ett par har funnit varandra i natten.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

KOLOLISTRANDEN, GAMBIA. – Mina barn och barnbarn skulle döda mig om de visste vad jag gör just nu, fnissar den 66-åriga svenskan och kastar en blick upp mot ynglingen som pressar sitt kön mot hennes bakdel.

Paret gungar med till reggaemusiken och marijuanaröken ligger så tät att det sticker i lungorna.

”One love, one heart”, mässar Bob Marleys släpiga stämma i högtalarna som riktats ut mot den mörka Atlantkusten på restaurang Dominos uteservering.

Klockan är 23.22, det är fredagskväll och 27 grader varmt i luften. Det 66-åriga butiksbiträdet som vill att vi kallar henne Lisa berättar att pojkvännen Rob är en vän till en vän hemma i Sverige och att de två har haft kontakt över nätet några veckor innan hon åkte till Gambia. Nu har de umgåtts intensivt i en vecka.

– När Rob i morse körde oss från lägenheten som jag hyr sade han att han har en överraskning till mig på söndag. Jag ska få en ring. Jag blev alldeles paff. Vi ska förlova oss!

Lisa fortsätter:

– Det är klart att det är smickrande. Jag åker ju hem på tisdag, men jag har redan bestämt mig för att boka en ny resa i mars och då stannar jag i en hel månad.


Jag orkar inte bry mig om vad folk tycker

Lisa har blå avklippta jeansshorts, muskulösa vader, flera ringar i öronen och blonderat axellångt hår. Hon håller en ölflaska i högerhanden och smeker med den vänstra handen över unge Robs biceps.

– Jag har haft flera färgade pojkvänner tidigare. Jag tycker att det är läckert. Och jag orkar inte bry mig om vad folk tycker om det. I många år fokuserade jag bara på barnen och deras behov. Nu är det min tur att leva, förklarar Lisa.

”Jag orkar inte bry mig om vad folk tycker om det”, förklarar Lisa för Expressens reporter.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

Inga ekonomiska transaktioner, menar Lisa

Jag försöker överrösta musiken och halvskriker frågor i hennes öra om vad hon vet om Rob, som är huvudet högre, extremt muskulös och har korta rastaflätor.

– Jag har inte vågat fråga hur gammal han är, men jag skulle tro att han kanske är 40 och i så fall är han något år äldre än mina egna barn där hemma.

– Rob kan läsa och skriva, det har jag testat. Och så har han jobb, som chaufför. Men den här veckan har han tagit ledigt för att bo med mig i lägenheten, säger Lisa.

Hon kastar en förtjust blick upp mot pojkvännen.

– Han är så beskyddande, rolig och snygg. Vältränad. Vi går ut och dansar varenda kväll. Jag jobbar natt på en bensinstation hemma i Sverige så jag är van att vara uppe sent.

Några pengatransaktioner förekommer inte dem emellan, säger Lisa, men hon tillägger att det förstås är hon som betalar för boende, mat och nöjen.

Flera gambiska krogvärdar erbjuder sig att hitta sittplatser åt oss på stranden så att vi kan se ”dansgolvet” på sanden nedanför musikscenen där discjockeyn och livemusikerna turas om att roa det stora folkhavet som har betalat 100 dalasi (cirka 20 svenska kronor) per person i entré.


LÄS ÄVEN: Marja, 70: Kvinnor känner att de kommit till sexhimlen 


Ett par har hittat varandra i natten.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

Marijuanaröken ligger tät på stranden

Fotografen Christoffer Hjalmarsson och jag fortsätter in i baren där vi är ensamma om att beställa mineralvatten. Alla andra tycks dricka öl. Och många röker på.

Tillbaka på uteserveringen, som för kvällen avskärmats med höga, insynsskyddande staket, ser vi en mörkhårig västerländsk kvinna i 65-årsåldern med brun page och blommig blus sitta tätt intill en mörkhyad man i 20-årsåldern. Han har en vit urringad T-shirt och håller en joint mellan pekfingret och långfingret. Kvinnan fingrar på sin egen marijuanacigarett som ligger på träbordet framför paret och lägger då och då sin kind mot den unge mannens.

Vi räknar till över 25 par där kvinnorna är från Europa och betydligt äldre än de gambiska männen - och många grovhånglar. Jag får minnesbilder av mellanstadiediskoteken, men inser att folk här tungkysser varandra mycket mer än vad man gjorde i mitt uppväxtsamhälle.

– You're the most beautiful woman I've ever seen. Please let me kiss you, sluddrar en förmodad ”bumster” (gigolo) i mitt öra och försöker kyssa mig på halsen.

Jag ställer mig demonstrativt intill fotografen som är man, varpå ”bumstern” som är i 30-årsåldern grabbar tag i min arm och börjar pussa på den.

Jag rycker till mig handen och fotografen och jag bestämmer oss för att söka oss närmare stranden för att få frisk luft. Vi börjar känna oss yra av marijuanaröken som pyr överallt omkring oss i den afrikanska natten.

Festen håller på långt in på morgontimmarna.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

LÄS ÄVEN: Åsa, 50, hittade sitt livs kärlek i Gambia 


Det finns ingenting jag längtar hem till i Sverige så här års

Till vattenbrynet kommer de par som vill hångla i lite mer avskildhet, hit når inte strålkastarna riktigt.

En förmodad ”bumster” i 25-årsåldern med röd engelsk fotbollströja och röd bak- och framvänd keps dansar tryckare med en vithårig kvinna som har svinrygg. Hennes ballerinatopp blottar ett par nedhasade behåband. Hon står med benen tätt ihop medan han har ett ben på var sida om henne för att kunna röra underlivet i cirklar. De kysser varandra passionerat och när kvinnan viskar i hans öra ser vi mannens blick. Han är så full och/eller hög att han knappt kan hålla ögonlocken öppna. Gång på gång vinglar mannen till trots att de egentligen dansar väldigt stilla.

Jag är 40 år och ideligen kommer hälften så unga gambiska män fram och försöker lägga armen om mig, dansa tätt intill eller frågar om jag är i en relation.

– I'm happily married, säger jag och lägger handen på fotografkollegans axel för att med varierande framgång försöka avsluta uppvaktningen.

Vi tar ett djupt andetag och går åter in i rökmolnet bland palmerna och krogborden.

Några meter från scenen ser vi en europeisk kvinna som vi bedömer vara i 70-årsåldern. Hon sitter bredbent på en plaststol i sanden med ett ben på var sida om sitt cirka 50 år yngre sällskap som står precis framför henne. Hon pressar sitt ansikte mot den unge mannens bringa, borrar in näsan i hans blå- och vitrandiga T-shirt och håller honom i ett hårt grepp med ena handen om midjan så att hans skrev hamnar i höjd med hennes byst. Den andra handen är fixerad vid hans höft.

Festen pågår sent in i natten 

Kvinnan söker närhet, ynglingen med korta rastaflätor lutar sig diskret bakåt för att undkomma hennes läppar. Han flackar med blicken.

Vi stöter ihop med flera svenska turister som vi har bekantat oss med på hotell Bakotu och hotell Kombo Beach. De flesta röker varken marijuana eller hånglar med hälften så gamla gambiska män.

– Vi är här ett gäng tjejer och dansar. Vi älskar reggaemusik, förklarar en 50-årig kvinna från södra Sverige.

Vid tresnåret på lördagsmorgonen är reggaefesten fortfarande i full gång. Flera par resonerar om vart de ska ta vägen för att kunna vara mer fysiska på tu man hand, andra har redan flätat ihop sina fingrar och vandrar mot bilarna som de unga männen har parkerat på gatan utanför.

Vi ser Lisa och Rob hoppa in i en mörk Toyota.

– Jag älskar Gambia. Det finns ingenting jag längtar hem till i Sverige så här års, säger hon.

SVENSK-GAMBISKA RELATIONER

• Svenska charterturister började redan på 1960-talet åka till Gambia.


• Varje år åker ungefär 5 000 svenska resenärer till Gambia med Ving.


• Hittills i år har 63 manliga sökanden från Gambia beviljats uppehållstillstånd i Sverige för vad som på Migrationsverkets språk heter ”nyetablerad anknytning” (sambor/gifta).


• 2016 var det 66 manliga sökande från Gambia som fick uppehållstillstånd i Sverige för kärlekens skull och 2015 var det 69.


• Jämförbara siffror med Thailand är att 774 thailändskor beviljats uppehållstillstånd i Sverige i år med anledning av äktenskap/samboskap (829 kvinnor år 2016 och 603 kvinnor år 2015).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.