Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldre man hittades inlåst på äldreboende

En äldre man hittades inlåst i en skrubb på ett äldreboende i Huddinge i lördags.

Mannen hade suttit i sin egen avföring när poliser på platsen hörde hur han bankade på dörren och försökte komma ut.

– När polisen bad personalen att de skulle öppna dörren var personalen tveksam och sa att det inte var något att bry sig om, säger en källa till SVT Nyheter.

Ambulanspersonal ryckte ut efter att en kvinna anmält att hennes 82-åriga mamma for illa på äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge utanför Stockholm.

När de kom dit anlände också en polispatrull, som hörde hur någon bankade på insidan av en dörr.

Efter att ha pressat personalen, som enligt SVT:s källa var mycket tveksamma till att släppa in dem, öppnades dörren, och poliserna fick se en äldre man som var inlåst och nerkissad och nerbajsad, enligt SVT Nyheter.

Uppgifterna om inlåsningen bekräftas av Södertörnspolisen.

– Det stämmer att en av de boende hittades i ett låst rum. Jag vet att vi har haft förhör med personal och ambulanspersonal, säger Benita Nilsson, informationsansvarig vid Södertörnspolisen till Expressen.se.

Hur länge hade personen varit inlåst?

– Ingen aning. Det är alldeles för tidigt att svara på.

I vilket skick var personen?

– Det är ofta att personer får åka med till sjukhus för kontroll. Jag tror inte att den här mannen hade några fysiska fel som föranledde en sjukhusvistelse, säger hon.

Boendet: finns en förklaring

Äldreboendet har nu anmälts för framkallande av fara för annan, tjänstefel, olaga frihetsberövande och vållande av kroppsskada.

Utredningen har hög prioritet hos polisen.

Men enligt Jonas Lindqvist, affärsområdeschef på vårdkoncernen Aleris, som driver boendet, så rör det sig inte om någon skrubb.

– Som jag uppfattade det på polisbefälet skulle det ha sagts att han var inlåst i en skrubb. Men det här är ett fullt möblerat rum med sängplats. Insatsen är för mig en gåta, säger han till Expressen.se.

Enligt Jonas Lindqvist har personen inte varit frihetsberövad.

– Jag kan säga så här att den här individen inte var frihetsberövad. Den hade mycket tät tillsyn. Personen befann sig i ett rum som för stunden inte var hans lägenhet.

Hur länge hade mannen varit inlåst?

– Han var inte utan tillsyn långa stunder, det handlar om ett fåtal minuter. Totalt var det kanske i en timme.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.