Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åldersgräns införs för sociala medier

Per Bolund (MP). Foto: Alexander Donka

Åldersgränsen kan sättas någonstans mellan 16 och 13 år.

Foto: Shutterstock

Regeringens besked: Åldersgräns införs för sociala medier.

Det bekräftar konsumentminister Per Bolund (MP) för SVT Nyheter.

– Den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns, säger han.

Ska det vara åldersgräns på sociala medier?

När EU:s nya dataskyddsdirektiv tas med i den svenska lagen kommer åldersgränser på sociala medier att införas. Det uppger konsumentminister Per Bolund (MP) för SVT Nyheter.

Åldersgränsen, som kommer beröra på bland annat Facebook, Instagram och Snapchat, kan bli så hög som 16 år.

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger ministern till SVT på frågan om 16-årsgränsen.

 

LÄS MER: Åldersgränsen i sociala medier – så fungerar det

Förslaget dök upp i ett pressmeddelande i december. Inom två år ska dataskyddsdirektivet vara införlivat i Sveriges lag.

Nu kommer regeringen tillsätta en utredning om EU:s dataskyddsdirektiv. Där ska man ta ställning till hur höga de svenska åldersgränserna ska bli.

"Beredda att gå vidare"

Gränsen kan sättas någonstans mellan 16 och 13 år, uppger sajten Computer Sweden. Under gränsen måste barnet ha tillstånd från målsman för att få använda sociala medier.

Men det stannar inte där. Vidare öppnar konsumentminister Bolund upp för att se över marknadsföringslagen efter att det visat sig inte gå att utkräva ansvar för brott begångna i exempelvis Youtubes kanaler, uppger SVT. Bland annat gäller det olaglig reklam, brott mot upphovsrätten och pornografi.

– Om vi ser tydligt att det behövs en justering av lagstiftningen så är vi beredda att gå vidare med det, säger Bolund som nu vill höra om konsumentombudsmannen har några konkreta förslag, säger Bolund.

 

LÄS MER: Daniel Paris hyllar nya åldersgränsen