Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Albert Einstein-papper såldes för 118 miljoner

Sensationella fyndet - film med Einstein bakom ratten
Albert Einstein.
Foto: AP

Albert Einsteins beräkningar som ledde fram till hans berömda relativitetsteori har sålts på auktion för 118 miljoner kronor, rapporterar NBC.

– När man går tillbaka och ser hur det verkligen gick till så är det ju väldigt många misstag. Och det är egentligen det som är så intressant, att se de här misstagen och hur de sedan rättas till, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, till SR.

Fysikern Albert Einstein lade den 25 november 1915 fram sin relativitetsteori som numera ”utgör ett av den moderna fysikens fundament och har starkt påverkat vår vetenskapliga världsbild” enligt Nationalencyklopedin. Relativitetsteorin förklarar gravitation som en krökning runt tiden i stället för en sorts kraft som Isaac Newton menat.

Ett originalmanuskript med Einsteins ofärdiga beräkningar som ledde fram till hans allmänna relativitetsteori såldes på en auktion i Paris under tisdagen.

”Ett av 1900-talets viktigaste vetenskapliga dokument”

Auktionshuset kallade det 54-sidiga manuskriptet som försöker bevisa relativitetsteorin som Einstein höll på att ta fram ”ett av 1900-talets viktigaste vetenskapliga dokument”. Einstein sparade sällan på sina tidiga beräkningar vilket gör den här typen av samlingar sällsynta. Det var fysikervännen Michele Besso, som samarbetade med Einstein om beräkningarna, som bevarade samlingen med papper som gick under klubban i Paris.

– Manuskriptet är inte bundet och det finns många olika typer av lösa papper här så man får uppfattningen av ett arbetsdokument som är fullt av energi, som om båda männen grep tag i första bästa papper för att skriva ner sina upptäckter, säger bok- och manuskript-experten Vincent Belloy.

Samlingen med Einsteins papper gick under klubban för motsvarande 118 miljoner kronor, över fyra gånger mer än det förväntade slutpriset. Det är den högsta summan som någonsin betalats för en samling med Albert Einsteins papper.

Så här har du aldrig sett Albert Einstein

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.