Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alarmerande rapport: Försent rädda klimatet

Ny studie visar att möjligheterna att minska klimatuppvärmningen snart är förbi.
Foto: Nasa / Barcroft Usa

Möjligheterna att hejda klimatuppvärmningen på en hanterlig nivå håller på att gå förlorade.

Det framgår av nya studier som publiceras i Nature Climate Change och Nature Geoscience.

Den alarmerande rapporten kommer samtidigt som världens ledare möts i New York för ett nytt klimatmöte.

Mötet, där cirka 125 stats- och regeringschefer deltar, hålls på tisdag och har initierats av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Sverige kommer vara representerat av bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt, M, biståndsminister Hillevi Engström, M, och utrikesminister Carl Bildt, M.

Ban Ki-Moon anser att världens länder agerar alltför halvhjärtat i klimatfrågan, inte minst med tanke på att det bara är lite drygt ett år kvar till det stora mötet i Paris i slutet av 2015, där ett nytt globalt klimatavtal ska sys ihop.

Det är för att få fart på processen som Ban Ki-Moon har bjudit in till mötet. Han vill helt enkelt att ländernas ledare utlovar stora minskningar av växthusgasutsläppen.

Kina värst

Och sådana minskningar börjar bli allt mer angelägna. De nya studierna, som publiceras i Nature Climate Change och Nature Geoscience, visar att de globala utsläppen i år kommer att öka med 2,5 procent jämfört med 2013 då utsläppen av koldioxid nådde den nya rekordnivån 36 miljarder ton.

I Kina, som nu släpper ut mer koldioxid än USA och EU tillsammans, ökade utsläppen under 2013 med 4,2 procent och prognosen för i år är 4,5 procent. Kina har nu betydligt högre utsläpp per capita än vad EU har.

Det allvarligaste är att världens länder redan har släppt ut 2 000 miljarder ton koldioxid (sedan 1870).

Bara 30 år kvar

För att nå det så kallade tvågradersmålet, det vill säga att begränsa temperaturökningen på jorden till högst två grader Celsius, kan vi bara släppa ut ytterligare 1 200 miljarder ton koldioxid. Enligt forskarnas beräkningar kommer vi att nå dit inom bara 30 år med nuvarande utsläppsnivåer.

Det är med andra ord sent på jorden. Länderna måste mycket snart få ner utsläppen på betydligt lägre nivåer än i dag.

Men än så länge är det högst oklart om Ban Ki-Moon får några sådana löften. Från svensk sida deltar förutom Reinfeldt, Engström och Bild täven miljöminister Lena Ek och hon hoppas att alla ska ta till sig slutsatserna i den nya rapporten The New Climate Economy.

– Den visar att det är lönsamt att investera i klimatåtgärder. Den har gjort det svårare att säga att åtgärderna kostar för mycket, säger hon.

SÅ KAN DU RÄDDA KLIMATET

1. Cykla mer och åk kollektivt till jobbet.

– Man sparar på hushållskassan och får dessutom friskvård och lite bättre fysisk hälsa.

2. Ät mer grönt

– Det behöver inte vara så att man ställer om till vegetarian, men tänk på balanserna. Det kommer lika mycket utsläpp från trafiken som köttproduktion brukar man säga. Dessutom minskar risken för tarmcancer med mindre kött.

3. Flyg mer sällan - men var borta längre

– Om man vill åka till varma länder så kan man vara borta en längre tid men flyga mer sällan.

4. Konsumera kultur - i stället för materiella saker.

– Gå på teater, ta sånglektioner, köp musik elektroniskt. Om det går kan man ställa om till en upplevelsekonsumtion i stället.

5. Gå med i en miljöorganisation

– Det gäller att öka trycket på politiker och makthavare för att rädda klimatet.

Källa: Svante Axelsson, generalsekreterare och klimattalesperson på Naturskyddsföreningen.

VÄXTHUSUTSLÄPP

Enligt de nya studierna kommer världens länder i år att släppa ut 37 miljarder ton koldioxid, vilket är en ökning med 2,5 procent sedan 2013. Kina toppar listan med utsläpp på 10,4 miljarder ton, följt av USA och EU med 5,2 respektive 3,4 miljarder ton.

På FN-mötet om klimatet i New York på tisdag deltar från svensk sida statsminister Fredrik Reinfeldt, miljöminister Lena Ek, utrikesminister Carl Bildt och biståndsminister Hillevi Engström.

Källa: Nature Geoscience (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.