Ny studie visar att möjligheterna att minska klimatuppvärmningen snart är förbi. Foto: Nasa / Barcroft Usa
Ny studie visar att möjligheterna att minska klimatuppvärmningen snart är förbi. Foto: Nasa / Barcroft Usa

Alarmerande rapport: Försent rädda klimatet

Publicerad

Möjligheterna att hejda klimatuppvärmningen på en hanterlig nivå håller på att gå förlorade.

Det framgår av nya studier som publiceras i Nature Climate Change och Nature Geoscience.

Den alarmerande rapporten kommer samtidigt som världens ledare möts i New York för ett nytt klimatmöte.

Mötet, där cirka 125 stats- och regeringschefer deltar, hålls på tisdag och har initierats av FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Sverige kommer vara representerat av bland andra statsminister Fredrik Reinfeldt, M, biståndsminister Hillevi Engström, M, och utrikesminister Carl Bildt, M.

Ban Ki-Moon anser att världens länder agerar alltför halvhjärtat i klimatfrågan, inte minst med tanke på att det bara är lite drygt ett år kvar till det stora mötet i Paris i slutet av 2015, där ett nytt globalt klimatavtal ska sys ihop.

Det är för att få fart på processen som Ban Ki-Moon har bjudit in till mötet. Han vill helt enkelt att ländernas ledare utlovar stora minskningar av växthusgasutsläppen.

Kina värst

Och sådana minskningar börjar bli allt mer angelägna. De nya studierna, som publiceras i Nature Climate Change och Nature Geoscience, visar att de globala utsläppen i år kommer att öka med 2,5 procent jämfört med 2013 då utsläppen av koldioxid nådde den nya rekordnivån 36 miljarder ton.

I Kina, som nu släpper ut mer koldioxid än USA och EU tillsammans, ökade utsläppen under 2013 med 4,2 procent och prognosen för i år är 4,5 procent. Kina har nu betydligt högre utsläpp per capita än vad EU har.

Det allvarligaste är att världens länder redan har släppt ut 2 000 miljarder ton koldioxid (sedan 1870).

Bara 30 år kvar

För att nå det så kallade tvågradersmålet, det vill säga att begränsa temperaturökningen på jorden till högst två grader Celsius, kan vi bara släppa ut ytterligare 1 200 miljarder ton koldioxid. Enligt forskarnas beräkningar kommer vi att nå dit inom bara 30 år med nuvarande utsläppsnivåer.

Det är med andra ord sent på jorden. Länderna måste mycket snart få ner utsläppen på betydligt lägre nivåer än i dag.

Men än så länge är det högst oklart om Ban Ki-Moon får några sådana löften. Från svensk sida deltar förutom Reinfeldt, Engström och Bild täven miljöminister Lena Ek och hon hoppas att alla ska ta till sig slutsatserna i den nya rapporten The New Climate Economy.

– Den visar att det är lönsamt att investera i klimatåtgärder. Den har gjort det svårare att säga att åtgärderna kostar för mycket, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag