Den irakiska kvinnan Zeinab Abbas (till höger) berättar för den irakiska tv-kanalen al-Sumaria News att hennes man och tre barn också var i båten som välte med den syriske pojken Alan Kurdi.Den irakiska kvinnan Zeinab Abbas (till höger) berättar för den irakiska tv-kanalen al-Sumaria News att hennes man och tre barn också var i båten som välte med den syriske pojken Alan Kurdi.
Den irakiska kvinnan Zeinab Abbas (till höger) berättar för den irakiska tv-kanalen al-Sumaria News att hennes man och tre barn också var i båten som välte med den syriske pojken Alan Kurdi.
Alan Kurdi, 3, dog på havet mellan Turkiet och Grekland.Alan Kurdi, 3, dog på havet mellan Turkiet och Grekland.
Alan Kurdi, 3, dog på havet mellan Turkiet och Grekland.

Alans pappa till Turkiet: "Ska följa upp fallet"

Publicerad

Förra veckan spreds bilden över världen på lille Alan Kurdi som dog på havet mellan Turkiet och Grekland.

Nu anklagas Alans pappa Abdullah Kurdi för att själv ha kört båten som kantrade.

Efter anklagelserna träder han fram i Expressen. Han skyller fortfarande olyckan på en okänd turkisk människosmugglare.

– Om jag har gjort något fel ber jag dem om att förlåta mig, säger han till Expressen.

Den irakiska kvinnan Zeinab Abbas intervjuas i de irakiska tv-kanalerna al-Forat och al-Sumaria.

Hon säger att hon och hennes familj också var ombord på båten som Alan åkte med. Två av hennes tre barn, Zeinab, 11, och Haidar, 9, ska ha drunknat när båten kantrade.

Zeinab Abbas hävdar att Alan Kurdis far Abdullah Kurdi, som hon kallar Abu Ghaleb, ljuger om vem som körde båten.

– Han sa att den som körde var en turk som och att han kastade sig i vattnet. Det stämmer inte. Det var Abu Ghaleb som körde båten, säger hon.

Ska ha betalat 10 000 dollar

Hon uppger att hon och hennes man Ahmad Hadi ville fly med sina barn till Europa på grund av det dåliga säkerhetsläget i Irak. Med på färden fanns också en bekant till familjen vid namn Amir. De tog sig till Turkiet, där de ska ha betalat 10 000 dollar till Abdullah Kurdi för att få åka med båten.

– Efter fem minuter sa Alans pappa att han ville att sonen skulle sitta bredvid honom. Efter det gungade båten till och motorn stannade. Men han fick i gång den igen.

– Min man kände att det var farligt. Han sa till Abu Ghaleb: "Du måste sänka farten för vattnet kommer in i båten". Men han brydde sig inte om det och vågorna var väldigt höga när båten välte.

Barnen hade flytvästar, enligt Zeinab Abbas.

– Men båten var över dem och det gjorde att de drunknade. Min man drog mig och min dotter bort därifrån efter att jag svimmat, säger hon.

"Alans pappa är den ansvarige"

På det sättet kunde familjen ta sig till stranden. Där ska hon ha träffat Abdullah Kurdi, som ska ha bett henne svära på att hon inte skulle anklaga honom så att han skulle hamna i fängelse.

– Alans pappa är den ansvarige för katastrofen och att han brydde sig bara om sitt eget liv. Han fick all uppmärksamhet från hela världen och medierna, de gav honom hans barns lik och sin frus lik så han kunde begrava dem. Men min man har lidit i över en vecka för att försöka hämta våra barns lik.

Enligt den irakiska familjen har deras vän Amir felaktigt utpekats som smugglaren.

– Vi har en ambassad i Turkiet men de hjälpte inte min syster i katastrofen. Amir är fängslad för att Abu Ghaleb skyllde på honom, att han var människosmugglaren, säger Zeinab Abbas bror Abu Fatimeh.

Håller fast vid sin berättelse

Efter anklagelserna träder nu Alan Kurdis pappa Abdullah Kurdi fram i Expressen. Han håller fast vid sin berättelse att olycksbåten kördes av en turkisk människosmugglare.

Abdullah Kurdi är tillbaka i hemstaden Kobane i Syrien, där han precis begravt sin hustru och sina två barn, när Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé får telefonkontakt med honom. Han har hört vad Zeinab Abbas anklagar honom för.

– Jag ändrar inte mina uppgifter. Det var inte jag som körde. Det var en turkisk man som heter Ahmed, han har mustasch, cirka 176 centimeter lång och hade shorts på sig, säger Abdullah Kurdi till Expressen.

"Vet inte varför de säger så"

När Expressen frågar honom hur det kommer sig att den irakiska familjen pekar ut honom som båtföraren, blir han först tyst en kort stund. Sedan säger han:

– Jag har hört det. Jag vet inte varför de säger så. Jag är osäker om någon har påverkat deras vittnesuppgifter. Men, jag kan säga till dig att jag åker till Izmir i Turkiet i morgon för att följa upp fallet. Jag vill veta vad som har hänt med människosmugglaren. Om jag har gjort något fel skulle jag fly och inte åka till Turkiet, säger Abdullah Kurdi.

Han berättar att de var 13 personer på båten och att det var sammanlagt fyra båtar som åkte från samma strand. Två av dem havererade och sjönk i havet.

– Smugglarna är två personer: en syrier som kallas Abou Hussein och en turk som kallas Ahmed. Jag betalade 4 000 euro för att åka med båten till Grekland, säger Abdullah Kurdi.

Han tillägger:

– Det var jag som sökte upp smugglaren. Det är lätt att hitta smugglare i Turkiet. Jag hittade honom i Bodrum.

Kände inte irakiska familjen

Abdullah Kurdi säger att livet är ensamt sedan han begravt sin familj.

– Det är svårt att leva här. Hela staden ligger i ruiner. Det finns folk som hjälper mig här men det är tufft, säger han.

Abdullah Kurdi hävdar att han inte kände den irakiska familjen sedan tidigare utan att han mötte dem på stranden strax innan de åkte i väg, något han inte sagt tidigare.

– Vi samlades på stranden och åkte tillsammans. Jag vet inte varför de ska anklaga mig för sådant. De hjälpte mig till och med när båten sjönk.

– Om jag har gjort något fel ber jag dem om att förlåta mig. Jag ber dem att berätta varför de anklagar mig för sådant, säger Abdullah Kurdi.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag