Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alan Turing fick nåd – 59 år efter sin död

Alan Turing.
Foto: Okänd

Han räddade tusentals liv när han knäckte tyskarnas koder.

Men när han avslöjades som homosexuell straffades matematikern Alan Turing med kemisk kastrering och trakasserier.

I dag fick han, 59 år efter sin död, nåd av brittiska staten.

– Alan Turing är en hjälte för många av oss på Google. Både för arbetet på Bletchley Park och för hans nyckelroll i utvecklingen av datavetenskapen, säger företagets europapresident Matt Brittin till BBC.

Hur många soldater lyckades Alan Turing rädda genom sitt enträgna arbete med att knäcka tyskarnas hemliga kryptering och koder? På den frågan finns inget definitivt svar. Men klart är att den engelske matematikern och kryptoanalytikern spelade en stor roll för de allierade under andra världskriget genom att på förhand avslöja tyskarnas hemliga attackplaner.

Många menar att en av hans främsta bedrifter var att hitta ett automatiserat sätt att knäcka tyska flottans krypterade meddelanden från kodmaskinen "Enigma".

Så sent som i april förra året rapporterade BBC att man släppt tidigare hemligstämplat arbetsmaterial från Alan Turing som behandlar teorin kring hur man knäcker krypteringar.

– Det faktum att det tidigare varit hemligstämplat visar hur enormt viktigt det har varit för arbete inom ämnet, sa en matematiker till kanalen.

Men Storbritanniens tacksamhet mot Alan Turing skulle visa sig bli en kort historia när den legendariske kodknäckarens hemlighet avslöjades efter krigsslutet: Alan Turing var homosexuell.

Kastrerades - av staten

1952 var homosexuella handlingar kriminaliserade i England. När Alan Turing avslöjades med att ha haft sex med en annan man blev straffet hårt.

Mannen som bara några år tidigare överlistat nazisternas främsta krypterare straffades med kemisk kastrering och tvingades säga upp sig. Därefter följde, enligt flera medier, en tid där Alan Turing övervakades och kränktes vid upprepade tillfällen. Det blev ett hårt slag mot den ambitiöse kryptoanalytikern, som två år senare avled av cyanidförgiftning.

Många hävdar att hans död var ett självmord - en teori som vänner och bekanta har avvisat.

"Ett nationellt misslyckande"

De senaste åren har röster höjts för att Storbritanniens regering ska be om ursäkt för bestraffningen av Alan Turing. Namninsamlingar har startats och inflytelserika personer har offentligt visat sitt stöd för att Alan Turing postumt ska benådas av engelska staten.

2009 gav landets dåvarande premiärminister Gordon Brown vika för kampanjen och bad offentligt om ursäkt för behandlingen av Alan Turing, men de som kämpade för hans sak fortsatte pressa på för en formell benådning.

– Man tar en av världens främsta vetenskapsmän och invaderar hans kropp med hormoner. Det var ett nationellt misslyckande, säger matematikern Barry Cooper till BBC.

Benådades i dag

Och i dag kom det efterlängtade beskedet: Benådningen har godkänts på begäran av Englands justitieminister Chris Grayling.

– Doktor Alan Turing var en exceptionell man med en enastående hjärna, sa han till BBC tidigare i dag.

Han konstaterar att arbetet som Alan Turing genomförde på Bletchley Park norr om London, där det topphemliga kryptoanalytiska högkvarteret låg under andra världskriget, räddade tusentals liv.

Dagens besked har tagits emot med glädje - men också kritiserats.

– Jag tycker faktiskt att det är löjligt. Han har varit död i 59 år. Vad är poängen? Det är löjligt nonsens, säger datorforskaren Clive Sinclair till BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.