Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är de 25 männen – som röstade för abortförbudet

Två politiker i Alabamas delstatssenat i Montgomery under kvällen.
Foto: MICKEY WELSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter utanför Alabamas delstatssenat med kläder från den populära tv-serien ”The Handmaid’s tale”.
Foto: SipaUSA
Samtidigt uppmanar skådespelaren Alyssa Milano till sexstrejk.
Foto: CHRIS CARLSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Delstatssenaten i Alabama har röstat igenom ett kontroversiellt lagförslag om ett totalt abortförbud, även vid våldtäkt eller incest.

Nu ska den republikanska guvernören Kay Ivey ta ställning till lagförslaget.

Samtidigt uppmanar skådespelaren Alyssa Milano till sexstrejk.

Centerledaren Annie Lööf anser att beslutet innebär fara för kvinnors hälsa. 

Med 25 röster för och 6 röster mot gick lagförslaget igenom i Alabamas delstatssenat sent på tisdagskvällen, amerikansk tid. Tidigare i veckan röstade även representanthuset i Alabama igenom lagförslaget med marginalen 74-3.

Alabamas delstatssenat består av 27 republikaner och åtta demokrater.

De 25 som röstade för det kontroversiella abortförbudet är alla republikaner, alla män. The Guardian har gjort en sammanställning av dem:

https://twitter.com/guardian/status/1128567835045834752

Samtidigt har skådespelaren och #metoo-aktivisten Alyssa Milano uppmanat till sexstrejk för att protestera mot lagen. 

Kan ta sig upp i Högsta domstolen

Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på sin Instagram: 

Strängare abortlagstiftning, och förbud, innebär inte färre aborter. Det innebär istället fler osäkra aborter som riskerar kvinnors hälsa och i värsta fall liv.

Hon skriver vidare: 

Kvinnors rätt till sin egen kropp och rätten till säkra och lagliga aborter är grundläggande.”

https://www.instagram.com/p/BxfhTMVC0ab/

Guvernören i Alabama, republikanen Kay Ivey, har nu till på tisdag på sig att bestämma sig för om hon ska skriva under lagförslaget eller inte. Hon har hittills inte kommenterat frågan, men ses av många experter som abortmotståndare.

Om hon skriver under den träder lagen i kraft om sex månader, men den kommer sannolikt att stoppas i domstol innan dess.

Lagförslaget kan också ta sig hela vägen upp till Högsta domstolen.

1973 bestämde Högsta domstolen, i det uppmärksammade Roe mot Wade-fallet, att abort är lagligt i USA fram till att fostret kan leva utanför livmodern.

– Vad jag försöker göra här är att få det här fallet upp i Högsta domstolen för att omkullkasta utfallet av Roe mot Wade-fallet, säger en politiker som drivit lagförslaget, republikanen Terri Collins, till Washington Post.

”Det är en travesti”

Lagförslaget som röstats igenom heter ”Human Life Protection Act” och förbjuder abort i Alabama helt, förutom om det krävs för att rädda en kvinnas liv.

I lagförslaget står det bland annat att fler foster har blivit aborterade än människor som dödades i Stalins gulagläger, skriver BBC. Det finns också jämförelser med Förintelsen, vilket har fått hård kritik.

Oppositionspolitikern och demokraten Bobby Singleton försökte få till ett undantag för våldtäkt eller incest i lagförslaget, men lyckades inte.

Inför den sista omröstningen på tisdagskvällen tog han tillfället i akt och talade i två timmar för att försena processen.

– Ni gjorde nyss en abort av delstaten Alabama. Ni våldtog nyss delstaten Alabama med det här lagförslaget. Det här är bara en skam. Det är förkastligt. Det är en travesti, sa han i talet, skriver Buzzfeed News.

Läkare riskerar 99 års fängelse

Om en läkare genomför en abort i delstaten riskerar hen enligt lagförslaget 99 års fängelse, skriver CBS News.

16 av 50 delstater i USA har föreslagit abortrestriktioner i år, enligt Guttmacher Institute.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.