Arkivbild på kenyanska styrkor inne i Somalia från 2012. Foto: Ben CurtisArkivbild på kenyanska styrkor inne i Somalia från 2012. Foto: Ben Curtis
Arkivbild på kenyanska styrkor inne i Somalia från 2012. Foto: Ben Curtis
al-Shabab-terrorister i träning 2011. Foto: Farah Abdi Warsamehal-Shabab-terrorister i träning 2011. Foto: Farah Abdi Warsameh
al-Shabab-terrorister i träning 2011. Foto: Farah Abdi Warsameh

Al-Shabab-attack mot militärbas i Somalia

Publicerad

Terrorgruppen al-Shabab har intagit en militärbas med fredsbevarande styrkor i Somalia, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt BBC hävdar terrorgruppen själva att ett dussintal soldater har dödats, men det är ännu obekräftade uppgifter.

Enligt Al-Jazeera kan så många som 50 kenyanska soldater ha dött.

Attacken ska ha startat med att en person sprängde sig själv i en bil och därefter ska det ha hörts skottlossning samtidigt som terroristerna stormade basen.

Striderna ska fortfarande pågå och al-Shabab, som är en erkänd gren av terrorgruppen al-Qaida, ska själva ha rapporterat på sin internetradio att de slåss mot trupper som tillhör Afrikanska unionen.

African union mission in Somalia, AMISOM, bekräftar på Twitter att det pågår en attack mot deras trupper och säger att de återkommer med mer information.

 

 

Oklart om dödsoffer

Al-Shabab har även själva sagt att soldater dödats, rapporterar BBC, men det är ännu obekräftade uppgifter. Enligt tv-kanalen Al-Jazeera är minst 50 kenyanska soldater dödade.

Militärbasen ligger i staden El-Adde, nära gränsen till Kenya.

De senaste åren har al-Shabab attackerat militärbaser som drivs av Afrikanska unionen, AU, för att på så sätt driva ut utländska trupper. AU har de senaste decennierna stridit mot terrorgruppen i Somalia.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag