Explosionen ägde rum i luften. Bomben tros ha smugglats in via en dator. Foto: APExplosionen ägde rum i luften. Bomben tros ha smugglats in via en dator. Foto: AP
Explosionen ägde rum i luften. Bomben tros ha smugglats in via en dator. Foto: AP
Här är hålet i planet från insidan. Foto: Awale Kullane/APHär är hålet i planet från insidan. Foto: Awale Kullane/AP
Här är hålet i planet från insidan. Foto: Awale Kullane/AP

Al-Shabaab tar på sig bombdådet på planet

Publicerad

Terrorgruppen Al-Shabaab har tagit på sig terrordådet då en bomb sprängdes på ett flygplan i Somalia.

Enligt al-Jazeera ska bombattentatet ha varit riktat mot underrättelsepersonal från bland annat Nato. Två svenskar fanns ombord vid dådet.

Det var i början av februari som en explosion inträffade på ett flygplan på väg från Somalias huvudstad Mogadishu till Djibouti.

Explosionen kunde utföras med hjälp av en bärbar dator. Endast en person dog i attentatet (gärningsmannen själv sögs ut ur flygplanet vid explosionen) men först nu har de skyldiga kommit fram i ljuset. Två passagerare skadade sig lindrigt.

Det är nyhetssajten al-Jazeera som rapporterar att terrorgruppen Al-Shabaab tagit på sig dådet. I ett uttalande säger terrorgruppen att måltavlorna var de underrättelsetjänstemän som kom från västvärlden – samt Nato-styrkorna från Turkiet.

När explosionen inträffade lyckades planet vända om och kunde landa utan några större komplikationer.

Två svenskar ombord

Två av passagerarna på planet var svenska soldater som ingår i den svenska EU-insatsen EUTM som har i uppdrag att utbilda den somaliska armén.

– De var på väg till Djibouti på tjänsteresa, berättade Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten när händelsen inträffade.

Svenskarna klarade sig oskadda men var efteråt skärrade. Sammanlagt var omkring 180 personer ombord på planet.

Flygbolaget, Daallo Airlines, är baserat på Dubai International Airport och flyger mellan olika destinationer på Afrikas horn och Mellanöstern.

Den islamistiska terrorgruppen Al-Shabaab har länge plågat Somalia med olika terrordåd och uttalade hot. Gruppen är sedan början av 2012 erkänd som en gren av terrorgruppen al-Qaida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag