al-Qaida tog på sig bombattentaten i Istanbul

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Självmordsbombare i två skåpbilar fullastade med sprängämnen utlöste blodbadet i två synagogor i den turkiska storstaden Istanbul i lördags morse. Den slutsatsen drar personer med insyn i utredningen. Minst 22 människor dödades och 242 skadades.

Den arabiska tidningen al-Quds al-Arabi uppgav på söndagskvällen att terrornätverket al-Qaida tagit på sig bombattentaten. Tidningen sades ha fått ett budskap med den innebörden från terrornätverket.  Redan tidigare hade misstankar riktats mot al-Qaida bland andra av Israels utrikesminister Silvan Shalom som kom till Istanbul för att träffa turkiska ledare och medlemmar av den judiska kolonin. Han lade ned en krans vid en av de stora bombkratrarna.  - Terrorismen inriktas mot människor överallt och måste bekämpas, sade han efteråt till reportrar.  I en israelisk radiointervju bekräftade han att misstankarna riktas framför allt mot terrornätverket al-Qaida.

Internationella terrorister En inhemsk grupp har visserligen tagit på sig sprängningarna, men den har aldrig tidigare gjort sig skyldig till terrordåd av sådan magnitud. Det måste ha varit ''internationella terrorister'' inblandade, anser både turkiska och israeliska ledare. Avsikten skulle i så fall ha varit att komma åt både ärkefienden Israel och det måttfullt muslimska Turkiet.  Den israeliska säkerhetstjänsten Mossad har skickat utredare till Istanbul. Sida vid sida med turkiska poliser gick de på söndagen igenom sprängresterna centimeter för centimeter.  Det turkiska tv-bolaget NTV uppgav att skåpbilarna som självmordsbombarna använde var falskskyltade och att två av de tre eller fyra misstänkta som hittills gripits är kvinnor ''med muslimska huvuddukar''. Den uppgiften har dock polisen inte velat bekräfta.

Fler muslimer Visserligen riktades sprängdåden mot synagogorna Neve Shalom (Fredens oas), som delvis förstördes, och Beth Israel. Attentats männen slog till under sabbatsbönen. Men betydligt fler muslimer än judar dödades. Av de 22 dödsoffren var bara sex judar, uppgav den statliga israeliska radion på söndagen. De flesta som dödades arbetade i butiker i närheten eller råkade gå förbi just som självmordsbombarna slog till.  Samtidigt uppger den turkiska tidningen Radikal att Israel upprepade gånger har varnat Turkiet för att al-Qaida kunde befaras slå till mot judiska mål, bland dem Neve Shalom, som drabbades också 1986, då en vettvilling sköt vilt omkring sig inne i synagogan och dödade 22 människor.  Den turkiskfödde psykiatrikern Pinhas Dannon miste två vänner den gången. Nu är han tillbaka som expert i en israelisk hjälpgrupp.  - Utöver de döda finns det över 200 skadades. Det betyder 200 familjer som behöver hjälp, både judar och icke-judar, sade Dannon.  Turkiet, som genom tiderna har behandlat judarna väl, väcker stor och omedelbar medkänsla i Israel. Efter jordbävningskatastrofen 1999 flög Israel in mängder med förnödenheter. Det beseglade känslomässigt den allians som redan fanns på det militära planet länderna emellan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.