al-Qaida bekräftar: Usama bin Ladin är död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu bekräftar även al-Qaida Usama bin Ladins död. 

Och nu hotar terrornätverket med hämnd. 

I meddelandet skriver al-Qaida att amerikanernas "glädje ska förvandlas till sorg och deras blod blandas med deras tårar."

Sedan USA:s president Barack Obama tidig måndag morgon svensk tid gick ut med meddelandet att Usama bin Ladin dödats har al-Qaida varit tysta. 

 Fram till nu. 

 På fredagen bekräftade även al-Qaida att ledaren Usama bin Ladin dödats i en attack av amerikanska kommandosoldater. 

 Bekräftelsen ligger ute på militanta nätsidor, skriver nyhetsbyrån AP, och är översatt av USA-baserade organisationen Site, som följer sajter där det förekommer utbyte om terrorism. 


Släpper ljudinspelning

 I samband med bekräftelsen finns även hot om hämnd. 

 "Vi manar vårt muslimska folk i Pakistan, i vars land Usama dödades, att resa sig och göra revolt och rensa bort den skam som lagts på dem av en liten klick med förrädare och tjuvar som sålt ut allt till fienden", heter det bland annat i det al-Qaidauttalande på internet som Site snappat upp, enligt TT. 

Terrornätverket skriver att bin Ladins död inte kommer att vara förgäves och att de ska fortsätta attackera amerikaner och dess allierade. I meddelandet står det även att Usama bin Ladins död är en "förbannelse" för USA. De skriver att amerikanernas nuvarande "glädje ska förvandlas till sorg och deras blod blandas med deras tårar."

 al-Qaida skriver även att man planerar att släppa en ljudinspelning från bin Ladins sista vecka i livet.

 Samtidigt meddelade Vita huset att man är fullt medveten om den säkerhetsrisk som medföljde bin Ladins död. 

 "Vi är medvetna om potientiellt hot och agerande och är väldigt vaksamma när det gäller detta", säger talesmannen Jay Carney, enligt AP. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.