Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Al-Baghdadi säker
på seger i Mosul

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi är säker på seger i slaget om Mosul.
Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Terrororganisationen uppges vara hårt pressade i staden.
Foto: Marko Drobnjakovic / AP TT NYHETSBYRÅN

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi uttalar sig för första gången officiellt sedan slaget om Mosul inleddes.

Och han är säker på att IS kommer gå segrande ur striderna.

I en ljudupptagning uppmanar han IS-krigare att invadera Turkiet, det rapporterar Reuters.

– Invadera och förvandla deras säkerhet till skräck, ska al-Baghdadi säga.

Alltsedan irakiska regeringsstyrkor och kurdiska peshmerga understödda av USA-koalitionen inledde attacken mot IS-belägrade Mosul i norra Irak, har det kommit uppgifter om att högste ledaren för IS Abu Bakr al-Baghdadi befinner sig i staden.

Nu uppges att al-Baghdadi för första gången sedan offensiven mot Mosul inleddes ha uttalat sig. På en ljudupptagning, där rösten sägs tillhöra IS-ledaren, förklarar han bland annat att han är säker på att vinna striderna i Mosul. Ljudupptagningen släpptes av IS-sympatisörer på torsdagen, enligt Reuters.


LÄS MER: Flera döda i nya strider i Mosul


al-Baghdadi vänder sig också i inspelningen till självmordsbombare som uppmanas att slå till mot IS fiender och "skapa förödelse i deras länder och få deras blod att flyta som floder".

al-Baghdadi: Invadera Turkiet

IS-ledaren riktar viss specifik vrede mot de turkiska trupperna, som varit med och krigat mot dem i Syrien. al-Baghdadi uppmanar IS-krigare att "frigöra elden av deras ilska" och förflytta striderna in i Turkiet.

– I dag gick Turkiet in i vår zon och målet med vår jihad. Invadera dem och förvandla deras säkerhet till skräck, ska al-Baghdadi säga på ljudupptagningen enligt Reuters.

Om Abu Bakr al-Baghdadi skulle befinna sig i Mosul vore det självklart av stort värde för irakierna och koalitionen att ta honom - död eller levande.

Inget på ljudupptagningen antyder var al-Baghdadi just nu befinner sig. Men inspelningen tros vara nygjord, bland annat då IS-ledaren i uttalandet hyllar en annan profil i terrorsekten som dödades så sent som i augusti. Detta skriver The Guardian.

En talesman för kurdiske presidenten Massoud Barzani säger till The Independent att man har uppgifter från flera källor att IS-ledaren finns i staden.

– Baghdadi är där och om han dödas innebär en kollaps för hela IS, säger talespersonen Fuad Hussein till The Independent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.