Syriens president Bashar al-Assad uppges stäla sig bakom vapenvila – men en villkorad sådan. Foto: Sana / Handout / Epa / TtSyriens president Bashar al-Assad uppges stäla sig bakom vapenvila – men en villkorad sådan. Foto: Sana / Handout / Epa / Tt
Syriens president Bashar al-Assad uppges stäla sig bakom vapenvila – men en villkorad sådan. Foto: Sana / Handout / Epa / Tt
Även oppositionen ska vara öppen för en vapenvila, men på villkoret att Rysslands flygbombningar upphör. På bild Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexei NikolskyÄven oppositionen ska vara öppen för en vapenvila, men på villkoret att Rysslands flygbombningar upphör. På bild Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky
Även oppositionen ska vara öppen för en vapenvila, men på villkoret att Rysslands flygbombningar upphör. På bild Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky

al-Assad öppnar upp för vapenvila i Syrien

Publicerad

Både Syriens president Bashar al-Assad och oppositionen ställer sig nu bakom en vapenvila - men en villkorad sådan.

Oppositionen kräver stopp på den ryska bombkampanjen medan regimen förbehåller sig rätten att bekämpa "terrorister".

– Vi har sagt att vi är redo att upphöra med militära aktioner, men frågan handlar om viktigare saker, såsom att förhindra terrorister från att förstärka sina positioner", sade al-Assad i ett uttalande som citerades på lördagen i en online-kanal för den syriska regeringen.

Den syriske presidenten sade vidare att en vapenvila måste garantera att "andra länder, i synnerhet Turkiet, förhindras från att sända fler terrorister och mera vapen, eller något som helst logistiskt stöd".

Oppositionens villkor för den flera veckor långa vapenvilan är att de ryska flygbombningarna till stöd för regimen upphör, uppger en källa med insyn i den vacklande fredsprocessen för Reuters.

Ryssland är dock liksom al-Assad fast beslutet att fortsätta strida "mot terrorister". Bombkampanjerna, som även har riktats mot den moderata oppositionen, har fått hård kritik i väst eftersom de anses försvåra möjligheterna att hålla fredssamtal. Ryssland har även beskyllts för att angripa civila mål.

"Regimen har ansvaret"

Kritiken tycks dock inte påverka Moskva.

– Ryssland fortsätter konsekvent att ge stöd och hjälp åt Syriens väpnade styrkor i deras offensiv mot terrorister och terroristorganisationer, säger Kremltalesmannen Dimitrij Peskov till journalister i Moskva på lördagen.

På lördagen diskuterade USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov förutsättningarna för en vapenvila i Syrien över telefon. Enligt Vita huset sade Kerry bland annat att huvudansvaret för att fler civila dödsoffer inte skördas i Syrien ligger på regimen och dess allierade.

– Kerry återupprepade även sin djupa oro över de fortsatta ryska flygbomningarnas urskillningslösa natur, och de förlorade liv de resulterar i, säger Vita husets talesperson John Kirby.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag