Enligt uppgifterna ska valet hållas senare i år, den 13 april.Enligt uppgifterna ska valet hållas senare i år, den 13 april.
Enligt uppgifterna ska valet hållas senare i år, den 13 april.
al-Assad och Vladimir Putin.al-Assad och Vladimir Putin.
al-Assad och Vladimir Putin.

al-Assad öppnar för parlamentsval

Publicerad

Syriens president Bashar al-Assad öppnar nu för att hålla parlamentsval.

Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån AFP.

Enligt uppgifterna ska valet hållas senare i år, den 13 april.

Det senaste syriska parlamentsvalet hölls under 2012 och då valen ska hållas vart fjärde år är det i år dags igen.

Enligt TT ska Bashar al-Assad även ha utfärdat ett dekret som innebör att landets provinser kommer att vara representerade i parlamentet.

2012 var enligt AFP första gången då den syriska konstitutionen tillät fler än partier i den styrande partialliansen att delta.

Sedan dess har flera partimedlemmar valt att lämna den styrande alliansen till förmån för oppositionen. Bland annat valde landets då utsedda premiärminister, Riad Hijab, att senare ansluta sig till den huvudsakliga opposition som nu befinner sig i Riyadh, Saudiarabien.

Strider avbryts på lördag

Beskedet om det framtida valet kommer bara timmar efter att Ryssland och USA ska ha kommit överens om ett avtal för att få slut på stridigheterna i Syrien.

Enligt uppgifter ska parterna ha kommit överens om eld upphör från och med den 27 februari, alltså nu på lördag.

– Jag är glad att de sista bitarna i dag föll på plats för ett upphörande av stridigheterna i Syrien. Nu uppmanar jag alla parter att acceptera och följa avtalets villkor, säger USA:s utrikesminister John Kerry enligt The Guardian.

Parlamentsvalet som nu kommer att hållas ska inte förväxlas med det presidentval som i Syrien hålls var sjunde år, senast 2014.

Då tilläts för första gången andra kandidater än den sittande presidenten att kandidera. Valresultatet blev dock en triumf för al-Assad, som fick strax under 90 procent av rösterna.

President i 16 år

Medan flera av regimens supportrar såg valet som ett demokratiskt framsteg, ansåg flera västländer, med USA i spetsen, att valet endast var ett spel för gallerierna.

Bashar al-Assad har varit Syriens president sedan 2000.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag