Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

al-Assad fördömer evakuering av räddningsarbetare i Syrien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: SANA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild från en video som släppts av israeliska styrkor som visar en hjälparbetare och hans familj gå ombord bussen mot evakueringsplatsen.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Syriens president Bashar al-Assad fördömer ationen.
Foto: SANA / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hundratals räddningsarbetare från den syriska organisationen Vita hjälmarna har evakuerats från Syrien av israelisk militär och västerländska styrkor, rapporterar BBC.

En "kriminell operation", menar den syriska regeringen.

Under måndagen evakuerade israelisk militär 422 medlemmar av den frivilliga räddningskåren Vita hjälmarna och deras familjer från Syrien till Jordanien. Detta genom ett samarbete med amerikanska och europeiska styrkor, rapporterar BBC

Vita hjälmarna har verkat i rebellkontrollerade områden men hävdar själva att de är politiskt neutrala. 

Skälet till evakueringsinsatsen är den syriska arméns frammarsch till det området i södra Syrien där Vita hjälmarna har befunnit sig.   

Planen var att evakuera 800 medlemmar och deras familjer men man lyckades bara utrymma 422 personer.

"Kriminell operation"

Den syriska regeringen hävdar nu att evakueringen var en "kriminell operation" utförd av "Israel och deras instrument".

Syriens president Bashar al-Assad har tidigare beskyllt gruppen för vara västerländska makters ombud och menar att de driver en politisk agenda. Den syriska regeringen har också tillsammans med deras allierade Ryssland sammankopplat Vita hjälmarna med jihadistgrupper. 

De evakuerade räddningsarbetarna kommer inom några månader att förflyttas till Kanada, Tyskland och Storbritannien, skriver Telegraph.  

Vita hjälmarna har finansierats med hjälp av donationer och understöd av utländska regeringar. 2016 var gruppen nominerad till Nobels fredspris. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.