Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

al-Assad avfärdar rapport om kemvapen

Filmen på tre döende barn fick FN-delegater att börja gråta.

Men Syriens president Bashar al-Assad avfärdar anklagelserna om kemiska vapen som propaganda.

– De har inte ett endaste bevis för detta, säger Bashar al-Assad till Expressen.

Expressen publicerar i dag och i morgon nya avsnitt av den exklusiva intervjun med Syriens president.

Herr president, du anklagas ännu en gång för att ha använt kemiska vapen i Syrien. Två tester som utfördes för The Times och medicinska välgörenhetsorganisationer visar att dina styrkor använt klor och cyanid, enligt The Times och även Amnesty International. Vad har du att säga om det?

– Vi har sagt från dag ett att detta är propaganda mot Syrien för att demonisera presidenten och demonisera staten och få det syriska folkets hjärtan och själar att närma sig deras agenda.

Rapporten, som president al-Assad förkastar, gäller en misstänkt attack med klorgas mot byn Sarmin i provinsen Idlib den 16 mars i år.

En videofilm som väckt bestörtning inom FN sägs visa hur läkare förgäves försöker rädda livet på tre små barn efter attacken.

Enligt brittiska BBC uppger ögonvittnen att det hördes smatter från helikoptrar i luften strax före gasattacken. Efter explosionen spred sig en lukt av blekmedel och ett stort antal människor som drabbats av andningsbesvär sökte sig till det lokala sjukhuset. Attacken ska ha drabbats fyra byar, dödat sex personer och skadat 206.

President Bashar al-Assad säger till Expressen:

– Du kan jämföra denna propaganda med vad som händer i väst nu gällande Ukraina. Det är nästan samma sak. Putin demoniseras, det berättas och ljugs. En massa filmer och annat som enbart visar att den allmänna uppfattningen i väst är lögn. Det här är verklighet. Folk i väst borde vara medvetna om detta. Det betyder inte att vi inte begår misstag, att vi inte gör något fel. Men i slutändan ger inte den här propagandan en bild av verkligheten i vår region. Så att tala om kemiska vapen, de har inte ett endaste bevis för detta. Till och med siffrorna som har publicerats av flera europeiska organisationer som en del i den här propagandan har skiftat från 200 offer till 1400. Det betyder att det inte är objektivt, det är inte precist, och såhär långt finns inga bevis att de människorna dödades på grund av den här attacken.

– Det enda beviset vi fick när kommittén kom från FN, visade att saringas hade använts i området, men de kunde inte säga hur eller av vem. Så de fortsätter bara anklaga Syrien för detta. Det är inte realistiskt, för om du vill använda massförstörelsevapen då dödar du inte några hundra, då dödar du tiotusentals. Och det är intill huvudstaden så det kommer påverka alla. Så många historier om det här är inte sant. För det andra var vi de som frågade FN om att skicka hit en delegation för att kontrollera anklagelsen.

Gör du det fortfarande?

– Vi gjorde det, Syrien gjorde det. Syrien frågade FN, inget annat land. När det fanns bevis för att terrorister använde det i norra Syrien försökte de inte verifiera det. De nämnde det inte. Det är en del av den politiska agendan emot Syrien.

Som du vet finns det flera allvarliga anklagelser mot er regering, om att brott mot mänskliga rättigheter skulle ha utförts av er. Hur mycket vet du om tortyr i dina fängelser här?

– När vi talar om tortyr måste vi skilja på politiskt godkänd tortyr och enskilda incidenter som händer vilken individ som helst. Talar vi om politiskt godkänd tortyr är det närmaste exemplet det som hände på Guantanamo. På Guantanamo fanns det politiskt godkänd tortyr som hade godkänts av president Bush och hans försvarsminister och resten av hans regering. I Syrien har vi under några omständigheter aldrig haft sådan politik. Om det har varit något lagbrott, tortyr, hämnd, vad som helst, så kan det ha varit en enstaka incident som den som utförde bör svara för. Det är vad som kan hända var som helst i världen, precis som vilka brott som helst.

Får Amnesty International eller Röda korset besöka era fängelser här?

– Vi hade många reportrar och många organisationer som kom till Syrien men om någon särskild kan komma hit, då beror det på samarbetet mellan en särskild organisation och vår regering och det beror på organisationens trovärdighet. Men principiellt kan flera organisationer besöka våra fängelser.

Den officiella syriska delegationen och delar av oppositionen möttes nyligen i Moskva. Har det mötet gett några verkliga resultat?

– Ja, faktiskt. Vi kan säga ja eftersom det var första gången vi nådde… för du vet att vi har haft flera dialoger förut. detta är första gången vi enats om några ramar som kan ligga till grund för den kommande dialogen mellan syrierna. Vi har inte slutfört detta ännu eftersom schemat för det mötet var väldigt omfattande, fyra dagar var inte tillräckligt. I själva verket, två dagar, det var fyra dagar, men två dagar mellan regeringen och de andra representanterna för oppositionen. Det räckte inte till för att få klart en plan. Men ett genombrott, även om det bara gäller vissa delar, innebär att nästa möte blir lovande för att nå en fullständig överenskommelse om ramarna kring den syriska dialogen som ska få en syrisk lösning på konflikten.

 

LÄS MER: Första delen av intervjun med Syriens president Bashar al-Assad.

I morgon publicerar Expressen nästa del av Kassem Hamadés möte med presidenten.