Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

al-Assad anklagas för ”utrotning” i Ghouta – 58 barn dödade på två dagar

Sen på söndagen har den syriska regimen tillsammans med Ryssland ökat sina bombräder mot området Ghouta, öster om Syriens huvudstad Damaskus.
Foto: MOHAMMED BADRA / EPA / TT
Bara under tisdagen ska 106 personer, varav 19 barn, ha dödats i räder mot Ghouta.
Foto: MOHAMMED BADRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt FN har 346 civila dödats och närmare 880 skadats i östra Ghouta sen den 4 februari.
Foto: MOHAMMED BADRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MOHAMMED BADRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På 48 timmar dödades över 220 personer. Totalt har över 400 dödats på mindre än en vecka och minst sju sjukhus har bombats i östra Ghouta, Syrien.

Regimens mål: Krossa rebellerna.

Området Ghouta öster om Syriens huvudstad Damaskus består av förorter till Damaskus och andra mindre städer. Området har varit ett fäste för anti-Assad-rebeller i Syrien i flera år, och invånarna i östra Ghouta var bland de första som gjorde uppror mot regimen 2011.

Nu kontrolleras området huvudsakligen av rebellgrupper. Och under alla åren har regimen och dess allierade försökt få bort rebellerna. Sen 2013 har området till stor del varit belägrat av Bashar al-Assads regim.

Nu har offensiven ökat i styrka, rapporterar flera internationella medier. Sen på söndagen har den syriska regimen tillsammans med Ryssland ökat sina bombräder mot området. Mindre än en vecka senare räknar oppositionella SOHR, syriska människorättsobservatoriet, till minst 250 döda civila.

58 barn döda på 48 timmar

Bara under tisdagen ska 106 personer, varav 19 barn, ha dödats i räder mot staden, enligt SOHR. Runt 1 000 ska ha skadats.

På måndagen genomfördes minst 72 flygräder över Ghouta – då dödades 127 civila och över 500 skadades.

Under de dödliga 48 timmarna ska 58 barn ha dödats, enligt SOHR. Dödssiffran fortsätter dock att stiga och på torsdagen meddelar SOHR att över 400 personer dödats. 95 av dessa är barn.

USA:s vädjan om attackerna i Ghouta

”Det här kan vara en av de värsta attackerna i Syriens historia, till och med värre än belägringen av Aleppo. Det stora antalet flygräder jämnar staden med marken och dödar civila utan hänsyn eller nåd”, skriver Zaidoun al-Zoabi, vd för den franskbaserade hjälporganisationen UOSSM, i ett pressmeddelande.

Foto: MOHAMMED BADRA / EPA / TT

USA och FN kräver ett stopp på bombningarna över Ghouta. På onsdagen vädjade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley till FN:s säkerhetsråd för att få igenom en 30 dagar lång vapenvila.

– Det är dags att handla för att rädda livet på de män, kvinnor och barn som är under attack av den barbariska Assad-regimen, säger Nikki Haley enligt al-Jazeera.

”Helvetet på jorden”

Under en eventuell vapenvila skulle hjälpkonvojer också tillåtas köra in i östra Ghouta.

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar Ghouta för ”helvetet på jorden”.

– Min vädjan till alla inblandade är omedelbart upphörande av alla krigsaktiviteter i östra Ghouta, säger Guterres. 

I takt med att bombningarna, som beskrivs som de värsta över Ghouta på tre år, ökar försämras situationen för de civila. Runt 400 000 personer beräknas bo i östra Ghouta – de saknar både sjukvård, mat och bränsle.

”Monstruöst fälttåg för utrotning”

FN:s Zeid bin Ra'ad kallar lufträderna för ett ”monstruöst fälttåg för utrotning”, skriver al-Jazeera vidare.

Mahmud Adam, talesperson för räddningskåren Vita hjälmarna, säger till SVT Nyheter att läget är desperat:

– I dag fick vi ut en familj ur rasmassorna, barn och kvinnor – men jag kan inte föra den familjen i säkerhet någonstans.

– Det finns ingenstans dit man kan föra människor i säkerhet. Alla områden i östra Ghouta blir bombade.

Ryssland slår tillbaka

Den syriska regimen menar å sin sida att de civila i Ghouta är få – i stället är de flesta i staden rebellgrupper, enligt regimen. Regimen menar vidare att rebellerna använder de få civila som är kvar som mänskliga sköldar.

Enligt FN har 346 civila dödats och närmare 880 skadats i östra Ghouta sen den 4 februari.
Foto: MOHAMMED BADRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ryssland har tillbakavisat uppgifterna om att de är inblandade i attackerna. De menar att USA:s anklagelser är ”grundlösa”.

– Det är inte fastställt vad uppgifterna baseras på, vi håller inte med, säger Dmitry Peskov, president Putins talesperson, enligt al-Jazeera.

Närmare 1 000 dödades i gasattack

Enligt FN har 346 civila dödats och närmare 880 skadats i östra Ghouta sen den 4 februari.

Mohammed Douma bor i Ghouta. Han säger till Sveriges Radios ”Ekot”:

– Föreställ dig 200 personer som sitter i en källare i två dagar utan mat. De intensiva bombningarna hindrar folk från att röra sig och få tag i mat och andra förnödenheter.

2013 genomfördes den hittills dödligaste attacken i Ghouta. Mellan 400 och 1 700 personer dödades av giftgasen Sarin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.