Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akutplan för bostäder till asylsökande

Enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson ska statliga fastigheter nu inventeras, planerad lagstiftning ska tidigareläggas och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får i uppdrag att samordna flyktinginsatser.
Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock

Regeringen presenterar i dag en akutplan för att få fram fler bostäder till asylsökande.

Enligt Morgan Johansson kan det bli aktuellt att bygga om fängelser till tillfälliga flyktingförläggningar.

– Det handlar om att kanske frilägga vissa anläggningar, säger Morgan Johansson på en presskonferens.

– Regeringen pekar nu med hela handen.

På en presskonferens i riksdagen inför dagens extra debatt om den akuta flyktingkrisen presenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson regeringens nya krisplan.

– Läget har förändrats snabbt under de senaste tio dagarna. Vi upplever just nu den största inströmningen av flyktingar sedan andra världskriget. Det handlar om över tusen personer per dag som söker asyl i Sverige, säger Morgan Johansson.

– Läget är just nu mycket ansträngt, och det gäller framför allt boendefrågan.

Enligt Morgan Johansson följer regeringen nu utvecklingen timme för timme.

– Jag är själv i kontakt med ett stort antal kommuner för att höra hur det fungerar.

Ministern har den senaste tiden haft kontakt med bland andra generaldirektören för Kriminalvården – eftersom en del anläggningar inte används fullt ut. På frågan om det kan bli aktuellt att placera asylsökande i svenska fängelser, svarar Morgan Johansson:

– Det handlar om att skaffa fram tak över huvudet för de flyktingar som kommer.

Akut krisplan

Morgan Johansson presenterar samtidigt en akut krisplan.

• Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, stöder Migrationsverket i en inventering av myndigheters möjligheter att ställa asylboenden till förfogande. Sonderingar genomförs hos de statliga bolagen.

• Tidsplanen för regeringens proposition om gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända revideras med målsättningen att den ska kunna träda i kraft så fort som möjligt. Som ett led i det uppmanar regeringen landets kommuner att ställa platser till förfogande under resten av hösten.

• Länsstyrelserna har återkommande nationella samverkanskonferenser och bedriver regional samordning. Kommuner hörs löpande om tillgång till fastigheter.

• MSB:s uppdrag att stödja samordningen av berörda myndigheters flyktinginsatser kommer att preciseras.

• Upphandlingsmyndigheten ges i uppdrag att ta fram en vägledning till stöd för upphandlande myndigheter och andra aktörer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.