Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Akutpersonalens svar till Svenonius: ”Absurt”

Expressen har besökt Södersjukhuset där läkare och sjukvårdspersonal larmar.
Irene Svenonius skulle inte tveka att bege sig till SÖS akutmottagning om hon insjuknade. Foto: OLLE SPORRONG
Under söndagskvällen befann sig 91 patienter på akuten, och 25 patienter väntade på vårdplats.Foto: OLLE SPORRONG
Under trettonhelgen tog Södersjukhusets akutmottagning emot 644 patienter. Foto: OLLE SPORRONG

Sjukvårdpersonal larmar om skriande personalbrist på Södersjukhusets (SÖS) akutmottagning och patienter som får vänta i över 15 timmar på hjälp. 

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger dock att hon skulle känna sig trygg med att bege sig till vilken akutmottagning som helst i Stockholm – och vänta så att patienter som är svårare sjuka kan gå före. 

– Då skulle jag vilja se henne ligga där i korridoren med gallsten, eller något som är smärtsamt men inte farligt, på en brits med tunn madrass i 15 timmar, säger Cecilia Norin, strokesjuksköterska på SÖS.  

”Ett gott råd: Bli inte sjuk nu.”

Så avslutade Uffe Hylin, ortopedläkare på Södersjukhuset, ett Facebookinlägg där han beskrev söndagskvällens kaos med fullbelagda avdelningar och en patient som fått vänta i över 15 timmar på vårdplats. 

Inlägget har fått över 20 000 reaktioner, 5 000 kommentarer och 25 000 delningar. 

Irene Svenonius, finansregionråd för region Stockholm, besökte Södersjukhuset under måndagen. Foto: OLLE SPORRONG

Irene Svenonius är finansregionråd i Stockholm. Hon har läst inlägget, och rådet om att inte bli sjuk.

– Det gjorde mig väldigt ledsen. För trots att situationen är så allvarlig så säger vår chefsläkare att ”vi har alltid patientsäkerheten i främsta rummet”. Det är chefsläkaren som har det huvudansvaret, säger hon.

Expressen möter henne under måndagseftermiddagen vid sjukhusets huvudentré. Patienter strömmar in i, och ut ur, det enorma sjukhuskomplexet. 

– Jag upplever själv att vi har oerhört drivna, oerhört kunniga medarbetare i vården. Som sliter stenhårt, blir trötta och ledsna, alltid ser till att patienterna får en god vård, säger Irene Svenonius vidare.

Två läkare valde att säga upp sig efter trettonhelgens kaos

Under söndagskvällen befann sig 91 patienter på akuten, och 25 patienter väntade på vårdplats. En läkare som jobbade under passen vid trettonhelgen (5-6 januari) sade upp sig, berättar ST-läkaren Miléne Fernandez.

– Det var absolut relaterat till arbetsmiljöfrågor. Det är alltid stressigt på en akutmottagning, det hör till. Det som vi pratat om på senare tid är att vi har väldigt många patienter och väldigt mycket som vi ska göra i förhållande till de resurser vi har, säger hon. 

Cecilia Norin är strokesjuksköterska och Miléne Fernandez ST-läkare på SÖS akutmottagning. Foto: OLLE SPORRONG

Vid busshållplatserna utanför sjukhusentrén väntar en samlingar av utskrivna patienter på att sig hem i den bistra kylan. 

Många av dem har sannolikt en tuff, sömnlös natt bakom sig. 

Flera av söndagens 91 patienter tillbringade natten till måndagen på akuten. 

– Bara i morse var det närmare 20 patienter som hade vårdats på akuten under kvällen och natten som fortfarande väntade på inläggning, säger Akil Awad, ST-läkare på kardiologen på SÖS.

Han är en av initiativtagarna till proteströrelsen ”Sjukvårduppropet” som startades i november som en reaktion på varsel och neddragningar i region Stockholm. 

Under trettonhelgen tog Södersjukhusets akutmottagning emot 644 patienter. 

– Det som hände förra helgen är inte en engångshändelse. Det är vår vardag. Det har pågått under en längre tid. Vi har en otroligt pressad situation där massor av patienter far illa på grund av att vi har personalbrist, som leder till vårdplatsbrist.

Läkaren om Svenonius uttalande: ”Verklighetsfrånvänt”

Irene Svenonius menar att kaoset på SÖS akutmottagning de senaste helgerna är effekter av de IT-problem som fick Huddinge sjukhus att gå i stabsläge under trettonhelgen, och att många av de äldre patienterna borde ha tagits emot av sina kommuner och boenden.

Akil Awad är skeptisk.

– Jag har jobbat här i åtta år och det känns ganska absurt att försöka förminska det till en helgs IT-strul. Att man pratar om det här som något tillfälligt är verklighetsfrånvänt, säger han.

Irene Svenonius ser fler vårdplatser som en lösning på kort sikt. På lång sikt anser hon att det behöver erbjudas avancerad sjukvård i hemmet, och bättre samarbete med kommunerna kring färdigbehandlade patienter, och utbyggnad av närakuter. 

– Akut sjuka patienter som behöver opereras, som behöver ligga på intensiven, kvinnor som behöver förlösas. Ingen av dem kan vårdas någon annanstans. På vilket sätt ska en närakut eller primärvården ta hand om dem?, säger Akil Awad.

Akil Awads arbetsmiljö: ”Det är en extrem etisk stress”

Irene Svenonius nämner även SÖS nya akutvårdsbyggnad som ska tas i drift under våren, med dubbelt så stora lokaler.

– Vi har redan i dag en tredjedel av vårdplatserna stängda på grund av personalbrist. Det är fullt användbara salar, även i den nybyggda delen på SÖS som vi ska bygga, Nya Karolinska Sjukhuset som kostat jättemycket, och på Danderyds sjukhus, säger Akil Awad medan patienter i rullstol förs ut från akutmottagningen till väntande sjuktransporter. 

Akil Awad, ST-läkare på Södersjukhuset.Foto: OLLE SPORRONG

– Allmänheten måste få reda på det här: Att människor far illa redan i dag på grund av personalbrist som leder till vårdplatsbrist. 

Hur känns det för dig att jobba under de här omständigheterna? 

– Det är en extrem etiskt stress. Jag kan inte utföra det arbete jag är utbildad att göra och blir tvungen att se de här människorna och deras anhöriga i ögonen, och det är fruktansvärt. Vi mår jättedåligt å patienternas vägnar. Ibland kan det låta som det primärt är en arbetsmiljöfråga. Men det handlar inte om att vi inte får rast, eller inte får äta lunch, middag eller gå på toa. Vi mår dåligt å patienternas vägnar. 

Iréne och hennes mamma väntade 13 timmar på akuten

Iréne Lindblad tillbringade 13 timmar med sin snart 83-åriga mamma på SÖS akutmottagning förra helgen. Hon liknar platsen vid en krigszon – och kallar vårdpersonalen för hjältar. 

”Men patienter fortsatte strömma in, gamla med hjärtproblem, unga med andningsproblem, någon som stått på näsan på fyllan och skyllde på 'Bajen'. Självmordsförsök, knarkare med psykoser, någon som fått ett epilepsianfall och slagit sig sönder och samman”, skrev Iréne Lindblad på Expressen Debatt.

Till slut blev hennes mamma röntgad och blodproppar konstaterades i båda lungorna.

Svenonius skulle själv söka sig till akuten vid sjukdom

Irene Svenonius skulle själv inte tveka att söka hjälp hos SÖS akutmottagning om hon insjuknade. 

– Självklart, jag skulle bege mig till vilken akutmottagning som helst som vi har här i Stockholm. 

Och du skulle känna dig trygg med det? 

– Ja, det skulle jag göra. 

Men om du fick vänta i över 12 timmar på hjälp? 

– Ja, då är det klart att jag skulle tycka att det var en lång väntan. Men jag vet ju också att det beror på att det är andra patienter som är mycket, mycket mer svårt sjuka än vad jag är som får gå före mig. En hjärtinfarkt eller stroke måste ju gå före. Så det måste man ha viss förståelse för, naturligtvis, säger Irene Svenonius. 

Irene Svenonius skulle inte tveka att bege sig till SÖS akutmottagning om hon insjuknade. Foto: OLLE SPORRONG

Cecilia Norin är strokesjuksköterska på SÖS. Hon vittnar om korridorer fulla med britsar och patienter som ramlar och slår sig efter att ha legat i upp mot ett dygn på dem. Personal som inte hinner kolla på röntgentavlor. Kontroller som missas. Nio toaletter för hela akutintaget, som inte hinner städas.

Det är hennes verklighet på golvet. Och hon ställer sig frågande till Irene Svenonius uttalande. 

– Då skulle jag vilja se henne ligga där i korridoren med gallsten, eller något som är smärtsamt men inte farligt, på en brits med tunn madrass i 15 timmar. Förhoppningsvis har hon en filt över sig. Om hon hade fått uppleva det tror jag inte hon hade tyckt att det varit en god vård. 

Läkaren berättar om krisen på storsjukhuset:

Expressen har besökt Södersjukhusets akutmottagning.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.