Sjuksköterskorna Agneta Dubar-Carlsson och Elsa Giselsson på Mölndals sjukhus tar hand om en patient. Foto: Lennart Rehnman
Sjuksköterskorna Agneta Dubar-Carlsson och Elsa Giselsson på Mölndals sjukhus tar hand om en patient. Foto: Lennart Rehnman

Akutmottagningarna fylls av halkskadade

Publicerad
Uppdaterad
Rekordhalka och snöoväder fyller akutmottagningarna på landets stora sjukhus.
På Södersjukhuset i Stockholm har antalet halkskadade fördubblats - och i Göteborg har man aldrig någonsin haft så besvärligt som nu.
- Ingen verkar gå säker, säger Göran Samuelsson vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
Landets akutmottagningar fylls just nu av människor i alla åldrar som halkat omkull i snömodden. Handledsbrott, underarmsbrott, benbrott och stukade fötter är en följd av dåligt snöröjda trottoarer och ishala gångbanor.
- Det har varit en väldig ökning av halkolyckorna i år, säger Moa Ledin på Södersjukhuset i Stockholm.
- Hittills i år har vi haft 336 patienter som halkat och slagit sig allvarligt.
Det är nästan dubbelt så många om man jämför med samma period förra året.
Ännu värre verkar det vara i Göteborg. Flera dagar har Göteborgsjukhusen fått in nästan hundra patienter om dagen med olika skador som de fått när de halkat omkull.
- Den andre februari hade vi 93 patienter, den tredje lika många, men den 29 januari var det värst. Då hade vi 104 patienter med halkrelaterade skador. Så många har vi tidigare aldrig haft under ett dygn. Det var all time high på ortopeden, säger Göran Samuelsson, vid Sahlgrenska sjukhuset.

Ingen går säker

Och alla verkar kunna drabbas av halkan.
- Det är patienter i alla åldrar. Ingen verkar gå säker, säger Göran Samuelsson.
På Göteborgssjukhusen har man mobiliserat i år. Man har öppnat upp en extra ortopedavdelning vid Mölndals sjukhus och på gipsavdelningen är det mer eller mindre löpandebandsprincipen som gäller just nu.
Ortopedprofessor Olle Svensson är inte förvånad över att sjukhusen nu fylls med patienter som halkat omkull.
- Nej, det kommer ju alltid en topp varje år, säger han.
Samtidigt efterlyser Olle Svensson en bättre plogning av trottoarerna.
- Min uppfattning är nog ändå så att man sparar in lite för mycket på sanden och snöröjningen. Det skulle faktiskt vara en bra affär om man lade ner lite mer pengar på det så att folk inte skadade sig, säger han.
För närvarande ligger temperaturen runt nollan i Göteborg och Stockholm. Något som gör underlaget på trottoarerna om möjligt ännu halare.
- I dag kommer säkert ett nytt skaderekord, säger Göran Samuelsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag