Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Akut läge i Västerås efter drogvåg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Akutmottagningen i Västerås.
Foto: Krister Larsson

Den livsfarliga drogen MDPV ökar lavinartat i Västerås och Norrköping. I fredags var nio personer inlagda på sjukhus efter att ha tagit drogen.

Nu finns planer på att öppna en ny avgiftningsklinik i Västerås.

- Läget är akut, säger Staffan Jansson, S, ordförande i Individ- och familjenämnden.

Antalet offer för den syntetiska drogen MDPV har sedan i mars ökat drastiskt.

I fredags hade sjukhuset i Västerås nio intagna som tagit MDPV. Särskilt har drogen eskalerat bland ungdomar.

- Vi är chockade i Västerås. I helgen tvingades akuten använda bältessäng, säger Staffan Jansson, S, ordförande i Individ- och familjenämnden.

- Människors liv förstörs av den här drogen. Den slår ut hjärnan och ger bestående men efter bara någon månads användning.

Enligt Jansson kommer hälften av de som hamnar i psykoser inte ur dem. De får livslånga handikapp.

- Ett frimärke kan ge 50 doser av drogen. MDPV är otroligt beroendeframkallande. Efter en till två gånger är man fast. Och avtändningen är så stark att man drogar kontinuerligt, säger Jansson.

Ett krismöte är inplanerat på tisdag mellan kommun, landsting och polis för att se vilka akuta åtgärder som måste tas till.

- Vi måste snabbt rigga något liknande Mariakliniken, som finns i Stockholm. Ett centrum där vi har avgiftning, polis och där socialtjänsten tar vid direkt efter avgiftningen.

Tre körningar till sjukhus per dag

MDPV narkotikaklassades i Sverige den 1 februari 2010. I slutet av april skrev VLT att på tre veckor hade polisen gjort 30 beslag av MDVP.

- Det är en rejäl ökning, förklarade narkotikapolisen Per-Erik Lundberg till VLT.

Polisen i Västerås beräknar att de i snitt har tre körningar per dag av personer som behöver föras till sjukhus på grund av psykoser orsakade av drogen.

Expressen.se har på torsdagskvällen sökt Per-Erik Lundberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.