Akut humanitär kris i Somalia

Publicerad
En humanitär kris mer akut än den i Darfur tornar upp sig i Somalia, där gatustriderna rasar vidare. Den svenske diplomaten Jens Odlander deltar i försöken att övertala parterna att släppa fram nödhjälp.
Under två dagars intensiva strider i Mogadishu dödades minst 40 människor, däribland åtta civila som miste livet på en marknadsplats när etiopiskt pansar besköt rebellfästen i Baraka-distriktet.
Etiopiens armé, som invaderade Somalia i vintras för att med USA:s stöd driva bort islamistmilisen som tagit makten i grannlandet, har inlett en storoffensiv för att rensa ut upprorsmakare som biter sig fast i huvudstaden.

Tiotusentals flyr

Civila flyr hals över huvud. Över en tredjedel av stadens ursprungliga 1,5 miljoner invånare tros ha lämnat sina hem. Bara under tre dagar i slutet av oktober flydde 90 000 människor från våldet i Mogadishu till nöden på landsbygden utanför.
- En del av dessa människor riskerar omedelbar svält. Man talar i grova drag om sju till tio dagar innan barnen börjar dö. Det är en akut situation, säger Jens Odlander, svensk diplomat baserad i Kenya och med ansvar för Somalia, till TT.
- Tittar man på indikatorer som undernäring och liknande är det som nu händer en värre humanitär situation än den i Darfur.

Tillträde problemet

Tillsammans med en delegation av diplomater och hjälparbetare reste Odlander tidigare i veckan till Baidoa i Somalia, där parlamentet har sitt säte. I samtal med president Abdullahi Yusuf Ahmed och andra företrädare för den Etiopien-stödda interimsregeringen vädjade delegation om att få tillträde till de nödställda.
- Man kommer inte åt de hjälpbehövande. Det är det som är problemet. Inte pengar, inte resurser, säger svensken.
Under sina möten fick delegationen löften om bättre tillträde, och dialogen ska fortsätta de kommande dagarna.
- Vi har inlett en dialog med miliserna också, för att kunna lyfta alla vägspärrar som dyker upp när man ska leverera mat, säger Odlander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag