Akupunktör smittade patienterna med HIV

Publicerad

Akupunktören lovade att lindra besvären för sina patienter.

Istället smittade han dem med hiv.

Minst 16 personer har rapporterats smittade till följd av behandlingen, uppger nyhetsbyrån AP.

En domstol i Bern, Schweiz har dömt en självutnämnd akupunktör till fängelse i tolv år och nio månader för att ha orsakat sina klienter stor skada och för att ha spridit sjukdomen. Åklagaren yrkade först på ett 15 år långt fängelsestraff.

Kallade sig för "healer"

Enligt utredningen ska akupunktören, som inte hade någon utbildning i behandlingsformen, ha kallat sig för "healer" och använt olika förvändningar för att sticka sina patienter med nålar, som sedan smittade dem med hiv. Brotten ska ha ägt rum mellan 2001 och 2005 och kom till de schweiziska myndigheternas kännedom då smittan hos en hiv-positiv patient på ett sjukhus i Bern kunde härledas till då han fått en akupunkturbehandling av mannen.

Musikskoleelever de flesta som drabbats

Utredningen inleddes för två och ett halvt år sedan, under sommaren 2010.

När akupunktören skulle gripas i sitt hem i Schweiz i slutet av förra veckan barrikaderade han sig i sitt hem och hotade att skada sig själv med kniv, rapporterar Reuters. Reuters skriver även att de flesta av de personer som smittats av mannen var studenter vid en musikskola där mannen var verksam.

Rene Graf, talesperson för domstolen, har meddelat AP att domen kan överklagas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag