Aktivister tömde kobajs vid departement

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Scanpix

Svenskarnas köttkonsumtion måste ner. Därför planerade klimataktionsgruppen Klimax att dumpa ett lass kobajs vid Jordbruksdepartementet i protest mot den svenska jordbrukspolitiken. 

- Vi vill att Sverige inför köttskatt, säger Jonas Paulsson, aktivist i Klimax. 

Aktionsgruppen Klimax har tidigare uppmärksammats för sina aktioner, bland annat har de tagit sig in på landningsbanan på Bromma flygplats för att uppmärksamma flygtrafikens miljöpåverkan, och tidigare i höst blockerade de Vattenfalls huvudkontor i Stockholm i protest mot företagets klimatpolitik.

"Kolsvart sektor"

 På fredagen agerade de mot den svenska köttkonsumtionen, som enligt gruppen måste ner för klimatets skull. Klockan 8.30 tömmer de ut ett lass gödsel utanför jordbruksdepartementet på Fredsgatan i Stockholm.

 - Jordbruksministern agerar som om han var LRF:s handgångne man och kallar jordbruket för den gröna sektorn. Men det är snarare en kolsvart sektor - jordbruket står för 18 procent av det globala utsläppet av växthusgaser, säger Jonas Paulsson.


Ingen greps

 Gruppen kräver att jordbruksministern tar upp köttkonsumtionen till diskussion på EU-nivå Foto: Suslin / Scanpix Majasamt att en särskild köttskatt införs i Sverige.

 - Personligen tycker jag att vi borde ha som mål att minska vår köttkonsumtion med 75 procent till 20 kilo per person och år, säger Jonas Paulsson.

 Enligt polisen gick aktionen relativt lugnt till. Aktionen betecknas som olaga demonstration, men ingen av personerna i aktionsgruppen greps eller omhändertogs. 

 Enligt polisen gick aktionen relativt lugnt till. Polisen betecknar aktionen som olaga demonstration, men ingen greps vid händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.