Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Aktivister tog sig in på Bofors

Fredaktivister visade med gatuteater kopplingen mellan svensk vapenexport och användandet av vapen i tex Irak. Foto: Frida Klingberg/Ofog
Vid 15-tiden slog "Hans Blix" och hans två sakkunniga till mot Bofors i Karlskoga. De tre utklädda fredsaktivisterna från organisationen Ofog klättrade över stängslet och demonstrerade på det militära skyddsobjektet.
- Vi har avslutat dialogen med Ofog för gott, säger säkerhetschefen Leif Gren på BAE Systems Bofors AB.
”Hans Blix” och hans två sakkunniga lyckades ta sig in på det militära skyddsobjektet vid tretiden på tisdagseftermiddagen. De genomförda en symbolisk vapeninspektion inne på området och krävde en dialog med företaget BAE Systems.

"Vapen dödar"

– Vi kan inte stå passiva längre när svenska vapen orsakar så mycket lidande i världen, säger Martin Smedjeback på Ofog.
– Svenska vapen dödar människor runt om i hela världen. Det går inte att skapa fred med våld, säger Cecilia Carlsson som var utklädd till Hans Blix under tisdagens aktion.
På BAE Systems är man mindre glad för tisdagens aktion när de tog sig in olagligt på området.
– De blev omhändertagna och förda till polisen som alla andra som kommer in på vårat område olagligt, säger säkerhetschefen Leif Gren på BAE Systems.

"Ett lagbrott"

Deras metoder ger han inte mycket.
– Det är lagbrott man pysslar med här. Det är ingenting att vara glad över, vi kan använda samhällsresurserna på ett bättre sätt, säger han.
Martin Smedjeback på Ofog tycker däremot att det är Bofors som slösar på samhällsresurserna.
– Vi får höra det så ofta, men vilken samhällsslöseri är det inte på vapen och andra militära resurser?, säger han och citerar Dwight Eisenhowers ord om hur all militär verksamhet är en stöld från de fattiga.
Nu tänker inte BAE Systems föra någon dialog med Ofog längre.
– Vi har avslutat dialogen med Ofog för gott när man beter sig på det här sättet, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!