Vid 13-tiden gick ett 50-tal aktivister från protestgruppen Transförsvaret in på Socialstyrelsens lokaler på Rålambsvägen i Stockholm.
Aktivisterna protesterade mot att "transsexualism" bedöms som en psykiatrisk diagnos.
– Jag har själv den diagnosen och det är nödvändigt att få den i dag för att få den hjälp man behöver, till exempel hormonbehandling eller olika typer av ingrepp. Men man borde kunna få stödet utan att de sjukdomsförklarar en, för det är ingen sjukdom, säger Djuna Jangmyr, som definierar sig som kvinna med transerfarenhet, och aktiv i Feministisk Initiativ i Stockholm.
"Inte rimligt att staten ska bestämma"
Hon vill även få bort Socialstyrelsens rättsliga råd, som tar beslut kring ändrad könstillhörighet för transpersoner.
– Man borde själv få definiera vem man är utan att ett rättsligt råd ska göra den bedömningen. Tänk om man skulle be alla som inte är transpersoner att gå och redogöra för vilket kön de är och intyga det. På samma sätt är det orimligt att staten och landstingen vet mer om vår egen könsidentitet än vad vi själva gör.
En annan fråga är att ickebinära – personer som identifierar sig som varken man eller kvinna – ska få samma rättigheter som dem som identifierar sig med ett kön och att operationer på nyfödda personer utan tydligt definierade könsorgan ska stoppas.
– Regeringen gör väldigt lite och lyssnar väldigt lite på vad transpersoner tycker om sitt varande, Det handlar även om hur transvården bara tillgodoser vissa typer av könsidentiteter och om transpersoners psykiska ohälsa och självmordsstatistik, säger Djuna Jangmyr.
16 anmälda av polisen
Aktivisterna befann sig först i receptionen och fick sedan slå sig ner i ett konferensrum hos Socialstyrelsen.
När kontoret stängde klockan 17 var aktivister kvar.
– Polisen får prata med dem. Men det är ju fredliga människor så jag tror att det blir lugnt, säger Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen.
Aktivisterna hade ett visst klockslag på sig att lämna entrén. Vid 19.30-tiden hade polisen identifierat 16 personer som fortfarande var kvar.
– Myndigheten var stängd och vi uppmanade dem att lämna men de var kvar och är anmälda för olaga intrång och ohörsamhet mot ordningsmakt, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.