Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aktivister ockuperade
kontor i Stockholm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vid 13-tiden på måndagen gick ett 50-tal aktivister från protestgruppen Transförsvaret in på Socialstyrelsens lokaler på Rålambsvägen i Stockholm.
Foto: Hampus Hagstedt
Djuna Jangmyr demonstrerar för transpersoners rättigheter. Hon definierar sig som kvinna med transerfarenhet.
Foto: PRIVAT
– Vi pratar med dem. Det är lugnt och fredligt här, säger Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen.
Foto: PRIVAT
Efter att ha befunnit sig i receptionen har gruppen fått slå sig ner i ett konferensrum.
Foto: PRIVAT

Aktivister som kämpar för transsexuellas rättigheter gick på måndagen in på Socialstyrelsens kontor i Stockholm och demonstrerade.

– Jag är här för att transpersoners rättigheter och frågor som gäller transpersoners överlevnad åsidosätts, säger Djuna Jangmyr, 33.

Vid 13-tiden gick ett 50-tal aktivister från protestgruppen Transförsvaret in på Socialstyrelsens lokaler på Rålambsvägen i Stockholm.

Aktivisterna protesterade mot att "transsexualism" bedöms som en psykiatrisk diagnos.

– Jag har själv den diagnosen och det är nödvändigt att få den i dag för att få den hjälp man behöver, till exempel hormonbehandling eller olika typer av ingrepp. Men man borde kunna få stödet utan att de sjukdomsförklarar en, för det är ingen sjukdom, säger Djuna Jangmyr, som definierar sig som kvinna med transerfarenhet, och aktiv i Feministisk Initiativ i Stockholm.

"Inte rimligt att staten ska bestämma"

Hon vill även få bort Socialstyrelsens rättsliga råd, som tar beslut kring ändrad könstillhörighet för transpersoner. 

– Man borde själv få definiera vem man är utan att ett rättsligt råd ska göra den bedömningen. Tänk om man skulle be alla som inte är transpersoner att gå och redogöra för vilket kön de är och intyga det. På samma sätt är det orimligt att staten och landstingen vet mer om vår egen könsidentitet än vad vi själva gör.

En annan fråga är att ickebinära – personer som identifierar sig som varken man eller kvinna – ska få samma rättigheter som dem som identifierar sig med ett kön och att operationer på nyfödda personer utan tydligt definierade könsorgan ska stoppas.

– Regeringen gör väldigt lite och lyssnar väldigt lite på vad transpersoner tycker om sitt varande, Det handlar även om hur transvården bara tillgodoser vissa typer av könsidentiteter och om transpersoners psykiska ohälsa och självmordsstatistik, säger Djuna Jangmyr.

16 anmälda av polisen

Aktivisterna befann sig först i receptionen och fick sedan slå sig ner i ett konferensrum hos Socialstyrelsen.

När kontoret stängde klockan 17 var aktivister kvar.

– Polisen får prata med dem. Men det är ju fredliga människor så jag tror att det blir lugnt, säger Ola Billger, kommunikationschef på Socialstyrelsen.

Aktivisterna hade ett visst klockslag på sig att lämna entrén. Vid 19.30-tiden hade polisen identifierat 16 personer som fortfarande var kvar.

– Myndigheten var stängd och vi uppmanade dem att lämna men de var kvar och är anmälda för olaga intrång och ohörsamhet mot ordningsmakt, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.