Aktivister lämnade över sig på Forsmark

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Rasmus från Greenpeace har hittats av polisen efter att ha varit inne på Forsmark i över ett dygn.

– Vid 19.10 anträffade polisen två personer på Forsmark, mer kan jag inte säga, säger Henrik Öhman, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala.

– Nu har vi visat att vem som helst kan ta sig in, säger Rasmus till TV4Nyheterna.

Ett 40-tal poliser sökte på onsdagskvällen med hjälp av hundar efter aktivisten. Och vid 19-tiden hittades två personer av polisen inne på Forsmark.

– Jag kan bekräfta att två personer har hittats av polisen, säger Henrik Öhman.

Det var på tisdagsmorgonen som ett 50-tal aktivister lyckades ta sig in på Forsmark och ett 20-tal på Ringhals.

På onsdagen meddelade Greenpeace att aktivister var kvar inne på Ringhals – trots polisens genomsökningar.  Och lite senare kom uppgifter att aktivister var kvar inne på Forsmark också.

– Fyra har varit kvar över natten och har därmed befunnit sig över 30 timmar inne på kärnkraftsverket Forsmark utan att ha blivit upptäckta. Under morgonen blev två upptäckta, men två är kvar, sa Daniel Bengtsson, kommunikationsansvarig på Greenpeace, på onsdagsmorgonen.

Överträffat mardrömmar

Rasmus Törnqvist är en av dem som sagt att han varit kvar inne på området.

– Jag är inne vid ett ställverk inne på området, där det brann 2006. Nu har vi visat att vem som helst kan ta sig in, säger Rasmus till TV4Nyheterna klockan 19.00.

– Vi kom in hit i går morse klockan fem. Vi skulle kolla hur svårt det var att ta sig in och hur svårt det var att bli upptäckt inne på området och det här överträffade våra värsta mardrömmar, säger Rasmus Törnqvist till Expressen.se.

– Vi är flummiga miljöaktivister men trots det kan vi spatsera fritt inne på anläggningen. Det är ofattbart för mig. Jag hoppas miljöminister Lena Ek tar det här på allvar nu.

Gömmer sig för polisen

När Rasmus pratat med Expressen tidigare under pratar lågt för att inte "göra det helt enkelt för polisen." Men hur de tog sig är ingen hemlighet.

– Det var väldigt lätt. Vi hade ingen specialutrustning. Några använde större stegar bara för att ta sig in.

Vid 19-tiden var Rasmus beredd att ta sig ut.

– Ja nu har vi fått fram vår poäng, vi har visat att vem som helst kan ta sig in på ett svenskt kärnkraftverk, säger Rasmus till TV4Nyheterna.

Eva Halldén, vd på Ringhals, tycker att det är "olyckligt" och "tråkigt" att obehöriga personer kunnat befinna sig på kärnkraftverkets industriområde i ett dygn, utan att upptäckas.

– Men ur ett kärnsäkerhetsperspektiv är det inte speciellt allvarligt, eftersom vi har ett inre driftområde där det inte finns indikationer på att det gjorts intrångsförsök, säger Eva Halldén, enligt TT.

Känner du dig trygg med säkerheten på svenska kärnkraftverk?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.