Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivister hotar slå till mot Stefan Löfven

Det är Socialdemokraternas och Stefan Löfvens dag i Almedalen idag. Samtidigt hotar aktivister att sabotera för partiet.Foto: Anna-Karin Nilsson
"Det är inte unikt att nationella insatsstyrkan används men det är heller inte jättevanligt. Anser vi att det finns ett behov använder vi dem", säger Lars Byström, talesperson vid polisen region Stockholm och Gotland.Foto: Olle Sporrong

Aktivister hotar att slå till under statsminister Stefan Löfvens och Socialdemokraternas dag i Almedalen, enligt Aftonbladet.

Enligt tidningen är nationella insatsstyrkan på plats.

– Vi har olika kompetenser på plats, säger Ayman Aboulaich, presstalesperson vid polisen i Stockholm och Gotland.

Enligt Aftonbladet planerar klimataktivister något slags aktion under Almedalsveckan. Orsaken ska vara att aktivisterna är missnöjda med Socialdemokraternas och Miljöpartiets beslut att godkänna Vattenfalls försäljning av brunkol.

– Någon form av missnöjesyttring blir det. Och tisdag är en särskilt intressant dag, säger en av dem till tidningen.

Under tisdagen talar statsminister Stefan Löfven (S).

 

LÄS MER: Moderaternas siffror: Löfven förlorar valet

 

"Har alltid beredskap"

Polisen är förberedd om något skulle hända.

– Vi jobbar bland annat med bombskydd och med underrättelseverksamhet. Vi har alltid en beredskap för både det förväntade och det oförväntade, säger Towe Hägg, talesperson vid polisen i Stockholm och Gotland, till Aftonbladet.

Bland annat ska nationella insatsstyrkan vara på plats i Visby.

– Polisens uppgift är att hålla ordning och säkerhet. Får vi signaler om att det sker en viss aktivitet som skulle riskera ordningssäkerheten har vi naturligtvis en insats emot den störningen. Den dimensionerar vi på olika sätt beroende på vad det är för information vi har fått in, säger Ayman Aboulaich.

Han fortsätter:

– Finns det behov för nationella insatsstyrkan ska vi så klart använda den. Vi gör löpande analyser och hot- och riskbedömningar och så dimensionerar vi insatsen därefter.

Enligt honom är läget inte konstant, utan kan ändras från minut till minut.

– Läget just nu är att vi har god koll på ordningen och säkerheten. Vår kommendering löper dygnet runt.

Bra rutin

Nationella insatsstyrkan bekämpar huvudsakligen terrorism, men används även vid bland annat gisslansituationer och kidnappningar, för personsäkerhet och vid ingripanden mot beväpnade personer och grova rån.
– Det är inte unikt att nationella insatsstyrkan används men det är heller inte jättevanligt. Anser vi att det finns ett behov använder vi dem, säger Lars Byström, talesperson vid polisen region Stockholm och Gotland.

Säpo ansvarar för ministrarnas personsäkerhet – och har förberett sig för Almedalsveckan i ett år.

– Vi har en bra rutin för Almedalen, där då folkvalda kommer väldigt nära sina väljare och allmänheten utan att något har hänt hittills. Det har gått väldigt bra och det är vår ambition att det ska fortsätta så, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, till Aftonbladet.

 

LÄS MER: Här är Almedalens 199 hetaste personer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.