Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivister har gripits vid skyddsområde

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sju aktivister har enligt P4 Norrbotten omhändertagits.

De tog sig in på skyddsområdet på F21:s flygflottilj där den internationella flygövningen ACE just nu pågår. 

I flygövningen, Arctic Challenge Exercise, deltar över 100 flygplan från nio länder som startar från flygplatserna i Bodö i Norge, Rovaniemi i Finland och Luleå.

Aktivisterna ville in på landningsbanan och iscensätta sig själva som offer, rapporterar P4 Norrbotten. 

Sju personer omhändertogs av F21:s bevakningsorganisation som överlämnade dem till militärpolis strax före klockan 12 på tisdagen. 

Aktivistgruppen Ofog, tillsammans med organisationerna Kvinnor för Fred och Folkkampanjen mot Kärnkraft – Kärnvapen har själva meddelat att de tagit sig in på övningsområdet, skriver NSD. 

"Onödiga risker"

– Att utsätta sig själv och tredje man, det vill säga de som reser till och från Luleå, för fara är att ta onödiga risker. Resenärer som reser ska kunna känna sig säkra, säger Louise Levin, informationschef på F21:s flygflottilj till P4 Norrbotten. 

Luleå/Kalax flygplats är militärt skyddsområde och åklagaren har beslutat att inleda förundersökning mot de gripna, uppger Försvarsmakten. 

De över 100 flygplan från nio länder, som deltar i övningen startar från flygplatserna i Bodö i Norge, Rovaniemi i Finland och Luleå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.