Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranterna kedjade fast sig i varandra

Expressen TV ger dig senaste nytt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

På fredagsmorgonen befann sig ett 80-tal aktivister i regeringskvarteren och blockerar vägen på Vasabron och Norrbrogatan.

Polisen är på plats med flera resurser och har börjat flytta demonstranter från platsen. 

– Det är helt grönt på Vasabron där flyter trafiken och vi håller på och löser upp sammankomsten på Norrbro, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen Stockholm. 

Det rör sig om aktivistgruppen Extinction Rebellion, även kallad XR. Gruppen hade ett uppstartsmöte på Gärdet under torsdagen. I dag kommer flera aktioner genomföras runtom i Stockholm.

Under helgen kommer gruppen genomföra ”Massaktion Stockholm” på flera platser i staden. Gruppen kräver bland annat att regeringen nekar utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi i Lysekil samt ser till att uppfylla kraven för Parisavtalet.

På fredagsmorgonen har 2 300 personer deltagit i eventet på Facebook. 

XR planerar att genomföra fyra blockader under sin massaktion i helgen. Polisen har därför tillsatt en extra insats under helgen och tillkallat 70 resurser för ändamålet, enligt uppgifter till Expressen. 

Stoppade trafiken utanför regeringen

Vid 9-tiden på fredagen har gruppen spridit sig till tre platser i staden: Vasabron, Norrbro och Hornsberg. 

Tidigt på morgonen bedömde polisen att det var fler än 50 personer på bron, vilket innebar att personerna behövde flytta sig från platsen. Men enligt vittnesmål från platsen har allt gått lugnt till.

– Inga brott har begåtts och det är lugnt från båda håll.

– Vår inställning är att de ska få uttrycka sina åsikter. Men enligt vår bedömning var de över 50 personer, och då måste samlingen upplösas enligt coronalagarna, säger Mats Eriksson.

Flaggor och banderoller

På klipp från platsen syns ett flertal aktivister från flera platser i Stockholm. Vissa bär flaggor och banderoller med tydliga budskap. 

”Klimatkrisen dödar! Agera nu!”, visar en banderoll på Vasabron. 


Vasabron är blockerad.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sammankomsten vid Vasabron är upplöst sedan tidigt i morse och under fredagsförmiddagen flyter trafiken fram där, enligt polisen. Och vid 10.07 hade man beslutat för att lösa upp sammankomsten vid Norrbro. 

– Vid Vasabron lämnade några efter vi pratat med dem medan vi fick fysiskt bära bort en del. Det var några som hade kedjat fast sig i varandra och i annat. Om de fick såga bort dem vet jag inte. Vid 10.07 beslutade vi oss för att upplösa även den vid Norrbro, säger Mats Eriksson. 

Extinction Rebellion

Extinction Rebellion, förkortas XR, är ett internationellt nätverk som genomför aktioner i syfte att uppmärksamma miljöproblem. Gruppen har fått stor uppmärksamhet de senaste åren. För två år sedan blev gruppen kända för för att ha ”stängt ned hela London” under en demonstration samtidigt som de förklarade uppror mot den brittiska regeringen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.