Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivisten: ”Corona har inte varit positivt för klimatet”

Alde Fermskog från Fridays for future och VOI:s marknadsdirektör möttes i Expressen TV för att diskutera det hållbara samhället.
Paneldebatt Alde Fermskog från Fridays for future och Vois marknadsdirektör Caroline Hjelm.

Greta Thunbergs organisation Fridays for future planerar stor comeback.

– Den 25 september ska vi ordna klimatstrejker utanför vartenda kommunhus i Sverige, säger klimataktivisten Alde Fermskog i Expressens digitala event ”Fem dagar om framtiden”.

Alde Fermskog från Fridays for future och Vois marknadsdirektör Caroline Hjelm möttes på tisdagen i ett panelsamtal i Expressen TV om hållbar utveckling och framtiden efter coronakrisen. Klimataktivisten anser att klimatfrågan har hamnat helt i skuggan av pandemin.

– Vissa påstår att corona har varit positivt för klimatet men det stämmer inte. Det har skett temporära utsläppsminskningar men nu ökar det igen i en rasande takt när samhällen startar upp igen, säger Fermskog.

Situationen har också förhindrat demonstrationer. Men efter månader av onlinestrejker förbereder de sig på en stor manifestation utanför svenska kommunhus.

– Vi ska visa att vi är många. Det räcker inte med en vegetarisk tisdag och några elsparkcyklar. Vi måste göra mer. Det här är den största krisen världen har stått inför. Corona har visat att politiker har makt att prioritera liv framför ekonomisk vinst, så det finns inte längre några ursäkter.

”Ny möjlighet”

Caroline Hjelm besvarar piken mot elsparkcyklarna, och passar själv på att dela ut en känga till kommunpolitikerna i Stockholm:

– Elsparkcyklar kommer inte rädda världen, men det är en ny möjlighet att transportera sig klimatsmart i städer. Staden investerar i en guldbro för att bilar lättare ska ta sig fram i stället för att bygga ut cykelbanor. Vi måste göra en förändring nu, och vi som jobbar med transport tror på städer som är gjorda för människor snarare än bilar.

Se mer:

Maggie Strömberg möter avgående språkröret i stor intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.