Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivisten Anna, 20, häller vätska på män i tunnelbanan

Anna Dovgalyuk, hade tröttnat på män som manspreadar på tunnelbanan.
Foto: Skärmdump / Youtube
I flaskorna var en blandning av vatten och blekmedel
Foto: Anna Dovgalyuk

Den unga aktivisten Anna Dovgalyuk, 20, ville lära männen som ”manspreada” på tunnelbanan en läxa. Därför filmade hon sig själv när hon häller vätska med blekmedel rakt ner i knät på männen som hon anser tog upp för mycket plats på tunnelbanan, skriver Daily mail.

Nu sprids videon på internet – men flera kritiska röster höjs och ifrågasätter både syftet och videons äkthet.

Den ryska juriststudenten Anna Dovgalyuk, 20, säger sig ha fått nog av ”manspreading”, vilket är ett begrepp för män som sitter bredbent på exempelvis tunnelbanan och tar upp mer plats än nödvändigt.

Hon skriver i ett klipp på Youtube att ”manspread är en handling av kvinnohat och sprider total respektlöshet mot kvinnorna som sitter bredvid”.

Hon skriver även att hennes hemland Ryssland, jobbar för långsamt med att motverka problemet.

”Manspread” betyder att som man sitta så pass bredbent på till exempel tunnelbanan att det inkräktar på andras plats.
Foto: Anna Dovgalyuk

En film på aktivisten sprids nu på internet. Anna gjorde en vätskeblandning, som hon säger består av vatten och blekningsmedel, som hon fyllde upp flaskor med. Dessa hällde hon sedan ut i knät över män som "manspreada" på tunnelbanan i Sankt Petersburg i Ryssland.

– Blekningen suger upp färgen i tyget på några minuter och lämnar fläckar, säger Anna enligt Daily mail, och fortsätter:

– Fläckarna är en identifieringspunkter så att alla omedelbart ska se vilken kroppdsdel som styr dessa mäns beteende.

Anna Dovgalyuk, 20, är juriststident.
Foto: Anna Dovgalyuk

Nekar till att filmen är riggad 

Anna filmade händelsen på tunnelbanan och filmen sprids nu på internet som en uppmaning. En rysk tidning hävdar att videon är riggad och att männen som utsätta är skådespelare men Anna Dovgalyuk nekar till detta. Filmen laddades ursprungligen upp på Youtube, men har blivit borttaget då det stred mot kanalens policy mot mobbning och trakasserier.

Trots att man ser flera arga reaktioner i videon menar hon att ingen anmält det hon gjort.

– Jag tror inte folk kommer ringa polisen för att anmäla att deras jeans skadats, säger hon.

Anna Dovgalyuk kallar sig själv socialaktivist och har tidigare dragit åt sig uppmärksamhet när hon visade sig i underkläder på en tunnelbanestation i demonstrationssyfte.

Kritiker ifrågasatte då hur hon ansåg att hon ansåg sig göra skillnad genom att visa sig offentligt i underkläder offentligt. Men även detta hade 20-åringen svar på.

– Jag är en socialaktivist som förespråkar kvinnors rättigheter och jobbar för att motverka diskriminering i alla former.

Tillägnat alla män

Förra året anklagade Hillary Clinton, presidentkandidat i USA:s senaste val, Rysslands president Vladimir Putin för att ”manspreada”.

– Det finns ett kännt uttryck, i New York som vi kallar manspreading. Varje gång jag träffade honom skulle det göras under hela mötet, sa hon och visade gesten med sina ben brett i sär.

Anna Dovgalyuk menar att videoklippet som nu sprids är tillägnat till alla män som manspreadar, och en uppmaning för dem att sluta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.