Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivist sprutade röd vätska i riksdagen

Mannen när han sprutade röd vätska i riksdagen.
Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
En demonstration mot Vattenfalls brunkols produktion genomföredes utanför Riksdagshuset i Stockholm.
Foto: Peter Wallberg/TT
”Vi som ägare håller nu på att analysera den transaktion som styrelsen föreslagit. Regeringen har att säga ja eller nej till den föreslagna transaktionen”, sa Mikael Damberg, närings- och innovationsminister när brunkolet debatterades i riksdagen.
Foto: Maja Suslin/TT
Demonstrationerna hölls inför debatten om Vattenfalls brunkolsverksamhet, som hölls på begäran av Vänsterpartiets riksdagsgrupp.
Foto: Peter Wallberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

På begäran av Vänsterpartiet hölls i dag en riksdagsdebatt om statliga Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland.

På riksdagsläktaren satt hundratals demonstranter – några med Mikael Damberg-masker.

Vid 14.30-tiden fattade talmannen beslut om att avbryta debatten när flera aktivister på läktaren protesterade genom att dra upp sina tröjor och skrika.

En demonstrant sprutade en röd vätska som liknade ketchup.

Efter en och en halv timmes debatt skrek flera demonstranter på riksdagens läktare vilket fick talmannen att konstatera att opinionsyttringar där inte är tillåtna.

Aktivisterna drog också upp sina tröjor och en man sprutade en röd vätska ur något som liknade en ketchupflaska i kammaren.

Några minuter senare, vid 14.30-tiden, ajournerades debatten när åhörare fortsatte att skrika. Fem minuter senare hade minst en demonstrant släpats ut av riksdagens väktare och debatten kunde återupptas.

Mannen lämnades över till polis men släpptes kort därefter åter på fri fot.

– Vi har varit där och tagit upp anmälan och identifierat den här missdådaren, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen, och fortsätter:

– Misstanken lutar åt störande av förrättning. Alternativbrottet är ofredande mot de som man har kastat den här vätskan mot.

Hur lyckades mannen komma in med flaskan?

– Det är viktigt att allmänheten har tillträde till den här typen av debatter. Jag har ingen kunskap om hur det i mer detalj har gått till, vi följer alltid upp den här typen av incidenter och utvärderar efteråt. Men det är för tidigt att säga någonting än, säger Niklas Åström, säkerhetschef på riksdagsförvaltningen.

"Ta med något som det går att skapa röda linjer med"

Greenpeace Sveriges Facebooksida så delar de ett evenemang som de kallar #LåtKoletLigga – samma budskap som syntes på banderollerna utanför riksdagen.

I evenemangen som heter "Stoppa den svenska kolförsäljningen!" så uppmanas anhängarna att ha på sig röda kläder och annat som går att skapa röda linjer med.

Men Greenpeace var inte själva delaktiga i demonstationerna utan var åskådare till debatten på läktaren, säger Emma Hernborg som är kommunikationsansvarig på Greenpeace.

– Vi såg tumultet som utbröt. Men vi låg inte bakom den manifestationen. Däremot håller vi med det som stod på banderollerna utanför riksdagshuset, säger hon.

Den röda färgen symboliserar klimatgränser

Johline Lindholm, engagerad i klimatnätverket Push som var en av arrangörerna bakom dagens manifestation, fanns även hon på plats i riksdagen.

– Vad jag vet så hällde en person ut röd färg för att markera den här röda linjen som utgör gränserna för hur långt vi kan och får gå när det kommer till klimat och miljöpåverkan, säger hon.

Det är vad den röda linjen symboliserar?

– Exakt. Det finns vissa gränser som vi inte kan kliva över, annars får det katastrofala följder, säger hon.

Evenemanget som uppmanar till manifestationen ligger nätverket Ende Gelände Sweden för. Samma nätverk ligger bakom en demonstation där anhängarna tog sig in i en av Vattenfalls kolgruvor i Tyskland den 13 maj i år.

Mannen greps av polisen

Vakterna på riksdagen fick tag i mannen som sprutade vätska och kunde överlämna honom till polisen.

Polisen kunde gripa mannen och har tagit upp en anmälan mot honom. Misstanken lutar åt störande av förrättning alternativt ofredande mot de som mannen har kastat vätska mot.

Mannen släpptes sedan av polisen.

Efter debatten kommenterade näringsminister Mikael Damberg för Expressen:

– Jag är inte så förvånad eftersom jag vet att det här är en fråga som engagerar många människor som vill visa upp sitt engagemang. Men det gick väldigt snabbt, och sen var det över.

Vad tänker du kring att demonstranterna hade Mikael Damberg-masker på sig?

– Jag har sett den masken vid andra tillfällen, så det här var inte första gången...

Jonas Sjöstedt, som begärt dagens aktuella debatt om Vattenfalls brunkolsverksamhet och klimatet, inledde i riksdagens talarstol:

– Om kolet tas upp ur marken och eldas upp, då förstör vi klimatet. Regeringen har nu frågan i sin hand. Det är det viktigaste beslut kammaren har tagit, kanske någonsin, inledde han.

Sjöstedt uppmanade sedan regeringen att säga nej till affären.

– Det är vi själva som har ansvaret för att göra det här rätt.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg konstaterade att Vattenfall är det största statliga bolaget och att det har och har haft "en avgörande betydelse för att trygga energiförsörjningen i Sverige".

– Vi som ägare håller nu på att analysera den transaktion som styrelsen föreslagit. Regeringen har att säga ja eller nej till den föreslagna transaktionen, sa Damberg.

Bjöd in potentiella budgivare

Redan i september i fjol bjöd Vattenfall in potentiella budgivare att anmäla sitt intresse för kraftbolagets tyska brunkolstillgångar, och i mars kom tre erbjudanden. Månaden därpå inleddes försäljningsprocessen med det tjeckiska bolaget EPH – Tjeckiens näst största bolag inom elproduktion, som kontrolleras av affärsmännen Daniel Kretinsky och Patrik Tkac.

Mikael Damberg poängterade under riksdagsdebatten flera gånger att "Sverige behöver ett starkt Vattenfall" och att den nordiska verksamheten ska vara klimatneutral till 2030:

– Vattenfall är inget bolag vilket som helst.

Han konstaterade samtidigt att Vattenfalls kritiserade köp av det holländska kraftbolaget Nuon 2009 kommer att "tynga bolaget i många år framöver".

– Ett haveri som Nuon ska inte ske igen, lovade Mikael Damberg.

”Miljöpartiet vill att kolet stannar i marken”

Under debatten satt hundratals demonstranter, som tidigare under dagen protesterat utanför riksdagshuset i Mikael Damberg-masker, på läktaren.

På plats var också MP-riksdagsledamoten Carl Schlyter, ordförande i EU-nämnden, som leder en egen granskning för att stoppa affären. Och Miljöpartiets riksdagsledamot Lise Nordin, som deltog i debatten.

– Miljöpartiet vill att kolet stannar i marken, konstaterade hon.

– Vi är de som kan säkerställa att jordens fattiga, och våra barn och barnbarn, ges möjlighet till goda liv i framtiden.

C-riksdagsledamoten Helena Lindahl vände sig till de kritiska MP-ledamöterna, som står bakom den extrainsatta debatten – och konstaterade:

– Uppenbarligen har ni blivit överkörda av Socialdemokraterna. Affären är ju i princip klar.

Även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ifrågasatte MP i debatten:

– Ni sitter ju i regeringen och kan agera.

Och han vände sig även till allianspartierna:

– Jag hoppas att ni vill ställa miljökrav på den här affären.

Moderaternas Lars Hjälmered konstaterade å sin sida att regeringen inte återkommit med några förslag till nya ägardirektiv för Vattenfall – och kastade tillbaka pajen:

– Vi har olika besked vid olika tillfällen från regeringens olika ministrar. Det är nu dags för regeringen att ta ansvar. Är kolet så viktigt som MP säger så handlar det om att antingen lämna regeringen eller att stå upp för de överenskommelser man gör med Socialdemokraterna.


Expressen förtydligar: I en tidigare version av artikeln stod det i rubriken att politiker sprutades ner med en röd vätska. Aktivisten Samuel Jarrick vill förtydliga att ingen politiker träffades av vätskan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.