Aktionsgrupp blockerar ingång till slakteri

Publicerad

En aktionsgrupp som kallar sig Tomma burar genomför en form av blockad på Scans slakteri i stadsdelen Tornby i Linköping under måndagsförmiddagen. 

– Det är ett antal demonstranter som genomför en aktion, säger Hanna Andersson, presstalesperson vid polisen i Östergötland. De sitter utanför porten, ingången till slakteriet.

Enligt tidningen Corren har Aktionsgruppen Tomma burar skickat ut ett pressmeddelande om blockaden under måndagsförmiddagen. Där skriver de att de blockerar ingången så att inga djur ska kunna köras in. Enligt aktionsgruppen ska det vara den första gången en slakteriblockad arrangeras i Sverige på tio år.

Aktionsgruppen ska även livesända blockaden på sin Facebooksida. Där framgår det att flera aktivister fick släpas bort av polis eftersom de vägrade att flytta sig från entrén. 

Polisen: "De sitter framför entrén till slakteriet"

Polisen i Östergötland bekräftar uppgifterna om en slakteriblockad mot Scan.

– Vi är på plats och försöker prata med de här personerna. Vår ambition är att få till n dialog i det här läget och se vad de vill göra på platsen, säger Hanna Andersson, presstalesperson vid polisen i Östergötland. 

Är det så att anställda inte släpps in?

– Det är svårt att säga i det här läget eftersom patrullen precis har kommit på plats. Men den uppgiften vi har är att de sitter framför entrén till slakteriet.

Texten uppdateras. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag