Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagarna: Svårt ställa ”Kurdiska räven” inför rätta i Turkiet

En splittring i det kriminella Foxtrot-nätverket har lett till en blodig våldsvåg.
Den ”Kurdiska räven” Rawa Majid har i flera års tid pekats ut som en av Sveriges största narkotikagrossister.
Ola Sjöstrand, chefsåklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Åklagare tror inte att ”Kurdiska räven” Rawa Majid kommer att kunna lagföras.

Varken i Sverige eller i Turkiet.

– Det är en jättelång resa innan man kommer dit, säger chefsåklagaren Ola Sjöstrand till SVT. 

Rawa Majid, även känd som ”Kurdiska räven”, är häktad i sin utevaro vid flera olika tingsrätter i Sverige. Bland annat för synnerligen grovt narkotikabrott och förberedelse till mord.

Han är också internationellt efterlyst.

”Kurdiska räven” i Turkiet

Rawa Majid befinner sig i Turkiet och är även turkisk medborgare, vilket innebär att han är utom räckhåll för svenska myndigheter. Därför har det höjts röster för att ställa honom inför rätta i Turkiet i stället.

– Du kan komma överens med en stat som övertar lagföringen och då brukar ansökande stat, i det här fallet Sverige, ge den bevisning man har. Man översätter det, i det här fallet till turkiska, och hjälper dem så gott man kan, sa Lise Tamm, tidigare chef för riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet (Rio), till Expressen i helgen.

Men flera åklagare ställer sig skeptiska till det.

Skeptiska till åtal i Turkiet

– Givetvis är detta en tanke som åklagare bollar med men vi har inte framfört det än. Turkiet ska vara villiga och mogna att ta emot och det är inte alls säkert att man är det, säger Ola Sjöstrand, chefsåklagare på Rio, till SVT.

Henrik Söderman, åklagare på Rio, driver ett av de fall där Rawa Majid är häktad i sin utevaro. Han tror att det blir svårt att få till en rättegång mot ”Kurdiska räven” i Turkiet.

– Jag har bedömt att det inte är en framkomlig väg för min del, säger han till SVT.

Även Anna Hankkio, senior åklagare vid Södertörns åklagarkammare, som driver ärendet där Majid är misstänkt för förberedelse till mord, säger till SVT att hon inte ser det som aktuellt att försöka få till en lagföring i Turkiet.

Se något mer:
Därför skjuts fel personer

Barnsoldater får 100 000 kronor för att döda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.