Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagarens kollega: Väl motiverat beslut

Kvinnan blev knivmördad i Årsta och hennes man, som hon ansökt om skilsmässa med, är misstänkt för mordet. Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Tre veckor efter att hon nekats kontaktförbud hos åklagarmyndigheten blev hon knivmördad – och fick kroppen skändad, erfar Expressen.

Nu kommenterar Tomas Malmenby, som leder utredningen efter mordet på tvåbarnsmamman i Stockholmsförorten Årsta, en kollegas tidigare beslut att neka kvinnan skydd mot sin våldsamme make:

– Jag kan bara se att det är ett ordentligt motiverat beslut.

På eftermiddagen den 10 september kom larmsamtalet från lägenheten i Stockholmsförorten Årsta. När polis och ambulans kom till bostaden hittades en tvåbarnsmamma i 40-årsåldern svårt knivhuggen. Hon fördes i ambulans till sjukhus – men hennes liv gick inte att rädda.

Dagen därpå avslöjade Expressen att kvinnan hade ansökt om skilsmässa efter att ha blivit misshandlad sin make. Hon hade kommit hem från ett bröllop och visat en film. Maken blev fullständigt rasande när han såg att hustrun burit en klänning som hade bara axlar, samt en sjal som föll ner över ryggen, när hon rörde på sig.

Det slutade med att han misshandlade henne och skar sönder klänningen med kniv.

Av rädsla för maken ansökte kvinnan om kontaktförbud gentemot sin make. Den 18 augusti i år kom beslutet, undertecknat av en åklagare i Stockholm.

Där stod det:

"Det finns ingen pågående brottsutredning mot "NN". Det har inte heller påståtts att han skulle ha begått några nya brott sedan brotten han dömts för eller att han på annat sätt skulle ha trakasserat "NN". Sedan domen har "NN" och "NN" ömsesidigt sms:at varandra angående barnen och lägenheten utan att detta lett till brott eller andra trakasserier. "NN" har uppgett att "NN" möjligen skulle acceptera om hon säger nej till honom om han skulle komma hem till henne."

Uppgifter: Kroppen skändad

Drygt tre veckor efter beslutet misstänks mannen ha mördat hustrun. Enligt vad Expressen erfar misstänks mannen, som förnekar brott, även ha skändat kroppen vid mordet.

– Jag vill inte i nuläget berätta något om skadebilden eller vad vi känner till om det. Jag vet att den misstänkte ska höras under onsdagen. Innan vi har uppgifter från honom och andra så vill vi inte gå ut och säga någonting om det, säger Tomas Malmenby, åklagaren som leder mordutredningen.

Uppgifter till Expressen, om att kvinnans kropp skändats, kommenterar Tomas Malmenby så här:

– Jag varken bekräftar eller dementerar de uppgifter du kommer med nu.

Åklagaren känner till att kvinnan av rädsla ansökte om kontaktförbud en kort tid före mordet – av rädsla.

Samt att hon ansökt om äktenskapsskillnad.

"Ett ordentligt motiverat beslut"

Det var en åklagarkollega till Tomas Malmenby som tog beslutet att neka henne skydd genom kontaktförbud.

Tycker du att det på något sätt är uppseendeväckande att hon nekades kontaktförbud med tanke på domen som fanns?

– Jag vill inte kommentera det egentligen. Jag vet inte alls vilket underlag min kollega hade då, när han fattade det beslutet. Jag har ju tagit del av själva beslutet, men i övrigt har jag inga kommentarer kring det. Jag kan bara se att det är ett ordentligt motiverat beslut.

Har ni pratat med den åklagaren i den nya utredningen?

– Nej, det har vi inte.

Kan det finnas skäl att göra det?

– Det har jag svårt att tro, säger Tomas Malmenby.

Expressen har förgäves sökt åklagaren som fattade beslutet att neka kvinnan kontaktförbud.