Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagarens bokutgivning var aldrig godkänd

Åklagaren Christoffer Orcanders bok baseras på eget fall • EBM: ”görs en anmälan”
Foto: Jonas Häll/Pressbild
Foto: Stina Stjernkvist / TT NYHETSBYRÅN

Premium: Åklagare ska vara särskilt försiktiga med att ta sidouppdrag som kan påverka allmänhetens förtroende för de rättsvårdande myndigheterna.

Men när åklagaren Christoffer Orcander ska ge ut sin ifrågasatta debutroman ”Bedragarens plikt”, baserad på bland annat ett pågående fall han själv varit åklagare i, sker det utan godkännande av sidouppdraget.

Först efter att vi ställt frågor om boken har hans arbetsgivare, Ekobrottsmyndigheten, nu börjat undersöka saken vidare.

– Vi för en diskussion och ser till att det görs en anmälan om bisyssla, säger Henric Fagher, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten. 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Biltema-arvtagerskan får rätt i brittisk domstol efter skilsmässan

Premium: Louise Bäckström vinner rättsprocess – måste ändå betala ex-maken

Isabelle Haak: ”Gör att det blir mer pengar i det”

Premium: Okända storstjärnan: ”Det hade varit kul om alla kunde se det”

Anja, 32: Jag blev expert på att dölja min sjukdom

Premium: Drabbades som tolvåring • ”Lätt att ignorera signalerna”