Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagarens bok stoppas efter likheter med ”Maffians bankir”

”Maffians Bankir” Torgny Jönsson går till attack mot åklagaren Christoffer Orcanders bok.

Förlaget stoppar nu den planerade utgivningen av åklagaren Christoffer Orcanders deckardebut.

Det sker efter att vi kunnat avslöja en rad likheter mellan boken och ett pågående rättsfall om den så kallade Maffians bankir, Torgny Jönsson – ett fall som Orcander själv varit åklagare i.

Boken skulle komma ut mitt under den nu pågående rättegången, men nu skjuts utgivningen på framtiden.

– Det är viktigt för oss att manuset är helt färdigbearbetat och att vi kan kika på eventuella likheter med verkligheten, säger Therese Dahlqvist, redaktionschef vid Saga Egmont. 

Det var i förra veckan som vi kunde avslöja att åklagaren Christoffer Orcander, vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg, debuterar som deckarförfattare. 

I slutet av mars månad skulle boken ”Bedragarens plikt” komma ut, en fiktiv berättelse i en planerad bokserie baserad på verkliga rättsfall. 

Men boken skapade diskussion redan före utgivningen då både karaktärer och berättelsen i sig har klara likheter med det uppmärksammade bedrägerimålet mot ”Maffians Bankir” Torgny Jönsson. 

Kikar över manus

En utredning som Christoffer Orcander själv varit åklagare i och som just nu är uppe för prövning i Göteborgs tingsrätt.

Men nu stoppas utgivningen. 

– Vi vill verkligen att manuset ska vara i skick för publicering och har valt att skjuta på det. Vi behöver kika över manuset här innan vi sätter ett nytt datum, säger Therese Dahlqvist, redaktionschef vid Saga Egmont.

Har det att gör med att det finns uppgifter som kan vara för nära en verklig person och risker för en förtalsdiskussion?

– Vi har ju blivit uppmärksammade på det här genom er artikel och det är så klart viktigt för oss att vi kikar på de här eventuella likheterna med verkligheten.

Även till utseende och namn har Christoffer Orcander gjort sin huvudkarakär lik Torgny Jönsson.
Foto: Privat

Framställs som skyldig

Som vi tidigare kunnat berätta finns stora likheter mellan bokens huvudkaraktär Jörgen Torn – som i boken kallas den organiserade brottslighetens finansiär – och verklighetens Torgny Jönsson – som i media fått benämningen ”Maffians bankir”.

Även bokens grundhistoria är i delar mycket nära verkligheten, men med den avgörande skillnaden att huvudkaraktären i boken redan framställs som skyldig i den fiktiva bedrägerihärvan.

Likheter med verkligheten

• Boken kretsar kring storbedragaren Jörgen Torn – kallad den organiserade brottslighetens finansiär. Torgny Jönsson står åtalad för grovt bedrägeri och kallas Maffians bankir.

• Bokens Jörgen Torn anmäler åklagare och utredare för tjänstefel och jäv, precis som Torgny Jönsson gjort mot både Christoffer Orcander och flera andra åklagare – men utan framgång. 

• Bokens Jörgen Torn sitter häktad under exceptionellt lång tid och släpps av domstolen efter att bland annat ha lämnat in ett läkarintyg bakom stängda dörrar. Som Torgny Jönsson.

• Jörgen Torn beskrivs som en blåögd man med rakad hjässa, klädd i ett par slitna jeans och talande skånsk dialekt. Han har avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för grovt bedrägeri på Hall, där han studerat juridik under anstaltstiden. Liksom Torgny Jönsson

• Jörgen Torns försvarare är en före detta åklagare som sadlat om till advokat – liksom Torgny Jönssons advokat Markus Bergdahl.

Christoffer Orcander har varit tydlig med att det är en fiktiv berättelse, baserad på bland annat det nu pågående fallet i Göteborgs tingsrätt. 

Han hänvisar i dag till förlaget för frågor om utgivningen. 

Den bedrägeriåtalade Torgny Jönsson själv har svårt att se hur boken ska kunna komma ut, även om det görs ändringar i manus.

”Bedragarens plikt” skulle komma ut den 30 mars. Men nu skjuts utgivningen på framtiden.
Foto: Saga Egmont & Stellar förlag

Ska vara objektiv

– Boken kommer ju ändå läsas med den förförståelse som redan har lämnats. Åklagaren har ju tydligt redogjort för det faktum att boken är baserad på det utredningsarbete som har gjorts i mitt ärende, säger han. 

– Det som jag tycker kanske är mest besvärande i det här är att han själv berättat att han skrivit boken samtidigt som han arbetat på åklagarkammaren. Han har med ena handen suttit och skrivit en bok där han föregriper skuldfrågan och där huvudpersonen är skyldig. Med den andra handen har han varit del av en förundersökning där han ska vara objektiv. 

Som GT tidigare kunnat berätta hade Christoffer Orcander aldrig anmält sitt siduppdrag med Saga Egmont som en bisyssla. 

Var inte godkänd

Åklagare ska vara särskilt försiktiga med att ta sidouppdrag som kan påverka allmänhetens förtroende för de rättsvårdande myndigheterna. 

Och så kallade bisysslor kräver godkännande. 

Nu meddelar Christoffer Orcander att han gjort en anmälan avseende sitt kontrakt om en bokserie med Saga Egmont. Ytterst är det Ekobrottsmyndighetens personalavdelning centralt som har att ta ställning till bisysslan.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.