SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth talar i kväll ut om rättsprocessen efter fredagens friande dom i hovrätten. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENSD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth talar i kväll ut om rättsprocessen efter fredagens friande dom i hovrätten. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth talar i kväll ut om rättsprocessen efter fredagens friande dom i hovrätten.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSONFoto: ANNA-KARIN NILSSON
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: SVEN LINDWALLFoto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

Åklagarens angrepp mot Ekeroth – efter utspelet

Publicerad

Efter den friande domen i hovrätten riktar SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth i kvällens "Bara Politik" nya anklagelser mot åklagaren och tingsrätten som fällde honom. 

Enligt Ekeroth var den fällande domen politisk. 

– Det är fruktansvärda beskyllningar. Han vet inte om jag är Sverigedemokrat eller kommunist. Jag vill ha en ursäkt, svarar åklagaren Lena Kastlund. 

När hovrätten i fredags friade Kent Ekeroth befann han sig utomlands och firade en väns födelsedag. 

– Det var kul. Men framför allt var det roligt att hovrätten kom fram till rätt bedömning, säger han. 

Enligt riksdagsledamoten var åklagarens beslut att åtala, och tingsrättens fällande dom, "en praktskandal".

– Tingsrätten valde att fälla mig trots att det är uppenbart att vittnena inte talade sanning. 

Var det en politisk dom?

– Ja. I tingsrätten kan det inte ha varit något annat, för hon (åklagaren, red anm) letade efter den här domen trots all bevisning mot vittnena. Så jag måste säga att mitt förtroende för tingsrätten har kraftigt försvagats. Å andra sidan blev jag positivt överraskad av att hovrätten gjorde en objektiv bedömning av fallet. 

 

LÄS OCKSÅ • Kent Ekeroth: "Jag har brutit ny mark"

Åklagaren: "Felaktiga påståenden"

Ekeroth hävdar att hela rättsprocessen "varit väldigt politiserad". 

– Annars skulle det inte gå till som det gjorde. 

Kent Ekeroth gästar "Bara Politik" i Expressen TV klockan 19.00 på onsdagskvällen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Åklagaren Lena Kastlund blir mycket upprörd när hon får höra vad Kent Ekeroth säger i kvällens tv-program. 

– Det är helt felaktiga påståenden och fruktansvärda beskyllningar. Det här har handlagts på precis samma sätt som andra ärenden av det här slaget, hävdar hon. 

– Kent Ekeroth kanske gör sig lite för viktig. Men han är som vem som helst i det här sammanhanget. Detta har sköts helt professionellt, och jag är väldigt neutral. 

Lena Kastlund fortsätter: 

– Han beskyller mig för att ha begått brott, samtidigt som han fått väldigt mycket hjälp här. Han fick en toppadvokat. Jag tycker inte att detta ska få fortsätta, det är skrämmande.

"Visar att Ekeroth inte har i justitieutskottet att göra"

Lena Kastlund kräver en ursäkt av SD-riksdagsledamoten. 

– Han vet inte om jag är Sverigedemokrat eller kommunist. 

Stockholms tingsrätts ställföreträdande chefsrådman Tore Gissén kommenterar påståendet om att domen skulle ha varit politisk så här:

– Principiellt skulle jag säga att det är fullständigt uteslutet. Vi är helt objektiva, det är en självklarhet. 

Efter att Lena Kastlund uppmanat Kent Ekeroth att be om ursäkt säger SD-riksdagsledamoten: 

- Att ”jag fått hjälp” som åklagaren snackar om har ju inget att göra med om det var en politisk process eller ej. Det säger en del att hon ser ett juridiskt ombud som något anmärkningsvärt eller speciellt, säger han.

Ekeroth menar också att det "inte är konstigt" att chefsrådmannen säger att de är objektiva och att tingsrätten ledade efter en fällande dom och struntade i den faktiska bevisningen. 

- Åklagare Lena Kastlund behöver i såfall ett par rejäla glasögon om hon inte kunde se att ordningsvakten ljög. Detsamma gäller väl chefsrådmannen. Titta på bevisningen, läs hovrättens dom - så är det helt uppenbart att tingsrätten och åklagaren i strid med bevisningen som fanns gick vidare och fällde, säger han. 

Både Miljöpartiets och Liberalernas rättspolitiske talespersoner stöder Lena Kastlunds i hennes reaktion.

– Jag förstår hennes reaktion för hon känner sig naturligtvis anklagad av Kent Ekeroth och det är viktigt att åklagare, domstolar och polis agerar på ett professionellt sätt, säger Roger Haddad, L.

Han fortsätter:

– Det fanns ju olika typer av bevisning och personer som sett det här slagsmålet och det har rättsväsendet hanterat och nu har han fått den här friande domen.

Mats Pertoft, MP, menar att Ekeroths uttalande visar att han inte förstått hur det svenska rättssystemet fungerar:

– Det är jätteallvarligt att han som ändå suttit i justitieutskottet i flera år på detta sätt försöker beskylla en åklagare som arbetar utifrån vedertagen lag och rätt att vara partisk.

Och tillägger:

– Jag tycker Lena Kastlund har helt rätt. Det är en väldigt allvarlig anklagelse han riktar mot henne och jag håller helt med om att detta är rena trakasserier. Det här är järnrörspolitik à la Ekeroth. 

 

Ekeroth: "Jag blev hotad"

I kvällens "Bara Politik" berättar Kent Ekeroth också om upprinnelsen till den rättsliga processen mot honom. 

Den där natten, i november 2016, ville han och en vän gå in på en nattklubb vid Stureplan i Stockholm. I krogkön står en man i 20-årsåldern som känner igen Kent Ekeroth. 

– Jag blev hotad och fick också ett slag på mig. Då reagerade jag instinktivt och sedan gick jag därifrån, säger han. 

Kvällens "Bara Politik" sänds i Expressen TV och i ComHem klockan 19.00. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag