Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åklagaren vill utvisa två av de våldtäktsåtalade

Åklagaren vill utvisa två av de åtalade i den så kallade Facebookvåldtäkten till sitt hemland, rapporterar P4 Uppland.
Den misstänkta våldtäkten, som filmades, skedde i en bostad i januari i år.

Åklagaren vill utvisa två av de åtalade i den så kallade Facebookvåldtäkten till deras hemland, rapporterar P4 Uppland.

Männen misstänks ha våldtagit en kvinna och sänt överfallet live på Facebook.

Den misstänkta våldtäkten, som filmades, skedde i en bostad i januari i år.

På onsdagen väcktes åtal mot tre män, en 18-åring, en 21-åring och en 24-åring. Det är de yngre som åklagaren Pontus Melander nu yrkar ska utvisas. Den tredje mannen, 24-åringen, är däremot svensk medborgare och kan inte utvisas. Han står åtalad för medhjälp till våldtäkt och grovt förtal.

Kvinnan minns ingenting

Den utsatta kvinnan minns ingenting av den misstänkta våldtäkten. Enligt åtalet, som Expressen tagit del av, blev hon chockad och "helt nollställd" när hon fick reda på det på morgonen. Enligt kvinnan har 24-åringen som filmade förloppet tidigare hotat med att "se till att hon blir våldtagen."

Totalt ska många personer ha sett sändningen, eller delar av den. Flera slog larm och polisen kunde spåra övergreppet till lägenheten – där de tre männen greps och den drabbade kvinnan befann sig.

Samtliga tre män nekar till anklagelserna.

Kammaråklagare Pontus Melander. Foto: Olle Sporrong

300 ska ha sett filmen

I bevisningen ingår sekvenser ur filmen. De har skickats in av personer som såg förloppet sändas. Enligt UNT tittade totalt runt 300 personer på sändningen – åtta av dem är hörda som vittnen i utredningen.

Tezz Collin, 34, från Göteborg är en av dem. Hon satt på jobbet när sändningen plötsligt dök upp på hennes skärm.

– Först sa jag till en jobbarkompis: "Shit, de har sex på Facebook!". Men snart fattade jag att herregud, tjejen är ju medvetslös, då var det inte roligt. Jag började skriva "hallå det är för fan våldtäkt, vad håller ni på med?", har hon tidigare sagt till Expressen.

Expressen har tidigare rapporterat om att männen ska ha blivit nekade att följa med på en fest. De ska då ha bestämt sig för att "fucka ur", enligt kompisar till männen. De höll sedan en efterfest i lägenheten där den kvinnan misstänks ha blivit våldtagen.