Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren vill
öppna makens grav

Maken drunknade i Hjälmaren för ett år sedan.
Foto: Johan Ronge
41-åriga kvinnan misstänks för mord på sin pappa.
Foto: Sven Lindwall
Leif GW Persson misstänker att maken dränktes inomhus.
Foto: Olle Sporrong
Den 3:e augusti hittades 41-åringens pappa död i stugan utanför Arboga.
Foto: Per Karlsson

Åklagaren har begärt att få öppna 41-åringens makes grav för att obducera honom – mannen som drunknade under mystiska omständigheter i Hjälmaren förra sommaren.

Tingsrätten beviljade under lunchtid öppning av graven.

Professor Leif GW Persson misstänker att mannen dränktes inomhus. Men en obduktion kan inte bevisa det, säger han.

Under tisdagsmorgonen inkom åklagare Johan Fahlanders begäran om att få öppna den drunknade makens grav, till tingsrätten i Västmanland.

Men kyrkoherden på den ansvariga församlingen har ännu inte fått någon förfrågan.

– Nej, vi har inte hört någonting, säger hon till Expressen under tisdagsmorgonen.

Vid tiotiden hade även polisen publicerat en text om nyheten på sin hemsida, i vilken åklagare Johan Fahlander citeras:

– Förhoppningen är att med denna åtgärd se om det finns möjlighet till ytterligare provtagningar, säger kammaråklagare Johan Fahlander, i ett uttalande.

Och vid lunchtid meddelade Västmanlands tingsrätt att de beviljar öppning av graven.

"Det kan skäligen misstänkas att NN:s dödsfall har samband med ett brott för vilket det inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i ett år, i detta fall mord, och en rättsmedicinsk undersökning av kroppen efter NN kan antas vara av väsentlig betydelse för utredningen", skriver tingsrätten och medger rättsmedicinsk undersökning av kvarlevorna.

Beslutet kan inte överklagas.

Åklagaren har belagt sin begäran med sekretess och ber att den hanteras "skyndsamt". Tingsrätten har meddelat Expressen att beslut kommer fattas under dagen. Åklagaren har även skickat material från Rättsmedicinalverket som är sekretessbelagt.

41-åriga kvinnan misstänks för mord på sin pappa.
Foto: Sven Lindwall

GW: För sent för vattentester

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har varit på platsen där mannen drunknade. Han har tidigare sagt till Expressen att det borde vara omöjligt att drunkna där.

– Antingen ska man vara drogad eller berusad till medvetslöshet. Det finns ingenting som indikerar att han varit det. Men det är ju ett knepigt ärende, i och med att de missade så mycket initialt.

Att mannen blivit dränkt i sjön håller Persson för osannolikt.

– Det är ganska svårt att dränka någon vid en brygga om man fäktar emot och skriker. Men däremot att göra det inne i ett hus, är något helt annat.

Om vattnet i den drunknade mannens lungor hade undersökts direkt hade det gått att avgöra om han drunknade i sjön eller inomhus. Men nu är det omöjligt, har Leif GW Persson tidigare sagt till Expressen.

– Det är så mycket mikrober i Hjälmaren som inte finns i hushållsvatten. Men några vattentester gjorde man aldrig, och nu är det för sent.

Han tror inte att det är några helt nya bevis som gjort att mordmisstankarna kring den mystiska drunkningen nu har stärkts, utan en samlad bedömning av vad som redan är känt.

Leif GW Persson misstänker att maken dränktes inomhus.
Foto: Olle Sporrong

– Det är hon som har tecknat livförsäkring på honom, honom ovetande. Då ligger de redan i skilsmässa. Han hittades drunknad, och hade tidigare blivit förgiftad i Thailand, och försäkringsbolaget ligger verkligen på polisen. Nu tror jag, när man börjar bli klar med det andra, så är det den samlade bilden som stör dem.

Men med det nuvarande bevisläget blir det svårt för polis och åklagare att få 41-åringen fälld för mord på maken, menar Leif GW Persson.

– Om hon bara nekar så har de ingen chans. De måste hitta teknisk bevisning.

Vill obducera maken som drunknade söder om Arboga

Förundersökningen om drunkningsolyckan gäller mord och försök till grovt bedrägeri.

Maken har legat begravd i över ett år och drunknade någon gång mellan den 7 och 8 augusti förra året, i Hjälmaren nedanför sommarstugan söder om Arboga.

Den vuxna person som var på plats vid tillfället var den 41-åriga kvinnan som nu sitter häktad som misstänkt för sommarstugemordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma, kvällen den 3 augusti i år.

Medmisstänkt är hennes 18-årige pojkvän som även han sitter häktad som på sannolika skäl misstänkt.

Nu vill åklagaren alltså genomföra en rättsmedicinsk undersökning av den drunknade makens kvarlevor.

Livförsäkring och misstänkt förgiftning

Mannen var simkunnig och van vid vatten. Och försäkringsbolaget IF anade oråd. Det främsta skälet till att försäkringsbolaget genomförde en egen utredning av drunkningen var den maxade livförsäkring, på drygt 2,5 miljoner kronor, som skulle tillfalla 41-åringen om maken dog.

– Det märkligaste av allt var livförsäkringen. Men även att hon väntade 12 timmar med att anmäla honom saknad, säger en person med insyn i olyckan.

Expressen har tidigare berättat om hur maken uppgav sig ha fått en spruta från 41-åringen under deras Egyptensemester och därefter blev väldigt sjuk. Han berättade för anhöriga att han misstänkte sig ha blivit förgiftad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.