Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth/APAssange. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Assange. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Marianne Ny. Foto: Roger LundstenMarianne Ny. Foto: Roger Lundsten
Marianne Ny. Foto: Roger Lundsten

Åklagaren vill förhöra Assange på ambassaden

Publicerad

Julian Assange anser att Sverige har förlorat.

Men överåklagare Marianne Ny håller inte med.

I stället ansöker hon nu om att få förhöra den våldtäktsmisstänkte på ambassaden där han befinner sig.

– Sverige har förlorat.

Så sa Wikileaks-grundaren Julian Assange, som misstänks för våldtäkt i Sverige, från balkongen på Ecuadors ambassad i fredags. Assange syftade på den FN-rapport som då publicerades och som krävde att Sverige och Storbritannien ska släppa honom fri, och att han "godtyckligt frihetsberövats".

– Det är en seger som inte kan nekas, inte bara för mig och min familj och mina barn, utan även för självständigheten i FN-systemet, sa Julian Assange med FN rapporten i handen.

Bland annat sa Julian Assange, som nu vill få tillbaka sitt pass och lämna ambassaden – som han bott på sen sommaren 2012 – som en fri man, att rapporten är juridiskt bindande.

Ny ansökan om förhör

Men alla håller inte med om segern. I dag, tisdag, meddelar den ansvariga åklagaren i Sverige, överåklagare Marianne Ny, att rapporten fortfarande inte förändrat läget.

– När det gäller rapporten som kom i förra veckan kan jag konstatera att den inte förändrar mina tidigare bedömningar i förundersökningen, säger Marianne Ny i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

I stället jobbar överåklagaren med en ny ansökan om att få förhöra Assange på Ecuadors ambassad i London. En likadan ansökan har skickats in tidigare, dock avslogs den av Ecuadors riksåklagare i januari.

FN-rapporten har lämnats in och gjorts av UNWGAD, en oberoende arbetsgrupp som behandlar godtyckliga frihetsberövanden, som samlat in bevis och förhör i Storbritannien och Sverige.

"Väldigt positivt besked"

UNWGAD menar att Assange frihetsberövats på ett sätt som strider mot internationella åtaganden.

"I det avseendet anser vi att mr Assange är berättigad sin rörelsefrihet och kompensation", står det bland annat i dokumentet där det också slås fast att Sverige och Storbritannien ska släppa Assange fri, och att han ska kompenseras ekonomiskt.

Julian Assanges svenska advokat Thomas Olsson sa då i Expressen TV:

– Det var ett väldigt positivt besked och det ligger helt i linje med den argumentation vi har presenterat.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag