Åklagaren Magnus Berggren berättar att utredarna nu har tillgång till hela facebookfilmen från den misstänkta våldtäkten. Foto: Henrik Montgomery/TTÅklagaren Magnus Berggren berättar att utredarna nu har tillgång till hela facebookfilmen från den misstänkta våldtäkten. Foto: Henrik Montgomery/TT
Åklagaren Magnus Berggren berättar att utredarna nu har tillgång till hela facebookfilmen från den misstänkta våldtäkten. Foto: Henrik Montgomery/TT
Tre unga män är åtalade.Tre unga män är åtalade.
Tre unga män är åtalade.

Åklagaren: Vi har fått hela Facebookfilmen

Publicerad

Nu har polisen fått filmen på den misstänkta våldtäkten som sändes live på Facebook – under pågående rättegång.

Det berättar P4 Uppland.

– Det är ganska mycket filmmaterial, säger åklagare Magnus Berggren till kanalen.

Rättegången om den misstänkta våldtäkten som sändes live över Facebook startade för en vecka sedan i Uppsala tingsrätt. Tre män, 24, 21 och 18 år är åtalade. Åklagaren har tidigare haft tillgång till filmsekvenser och bilder från det misstänkta dådet men varit utan filmen – fram till nu.

Under fredagen bekräftade en av åklagarna för radiokanalen P4 Uppland att de har tillgång till filmen.

– Det är ganska mycket filmmaterial och vi behöver gå igenom detta och sen ska naturligtvis försvararna få titta på detta. Totalt sett rör det sig om timmar, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren till P4 Uppland.

Åklagaren "stärker åtalet"

Den misstänka våldtäkten väckte enorm uppmärksamhet i och med att de tre männen dokumenterade vad som hände genom mobilkamera – och livesände händelsen.

21- och 18-åringarna misstänks ha våldtagit kvinnan medan 24-åringen filmat. Han ska ha kallat kvinnan för fula ord medan han filmade, vilket gjort att åklagaren även åtalat honom för förtal. Sändningen ägde rum i en stängd Facebookgrupp med tusentals medlemmar och flera hundra personer ska ha följt den. Dådet ägde rum i en lägenhet i Uppsala i januari.

Genom sändningen har åklagaren ett starkt bevisläge från åtta ögonvittnen som följde den, bilder och filmsekvenser.

Åklagaren anser att filmen nu stärker bevisläget ytterligare.

– Vi har hunnit titta på materialet, ja. Vi går inte in på några detaljer, men så mycket kan jag säga att det stärker åtalet, säger Magnus Berggren till P4 Uppland.

Enligt åklagaren dröjde överlämnandet av filmen på grund av USA:s tillvägagångssätt vid begäran om den internationella rättshjälpen.

 

 

 

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag