Åklagaren: Uppgifterna är trovärdiga

Publicerad
Uppdaterad
Chefsåklagaren Krister Petersson betraktar Mijailo Mijailovic nya uppgifter som trovärdiga.
Han säger att de nya uppgifterna framför allt är viktiga för Anna Lindhs anhöriga.
- Nu får allmänheten och de efterlevande veta vad som styrde den här mannen. De anhöriga har nog gått och funderat en hel del på det, säger Krister Petersson.
Mijailo Mijailovic fick i våras på egen begäran träffa två kriminalpoliser som arbetat med utredningen av mordet på Anna Lindh. Han lämnade då helt nya uppgifter om motiv och tillvägagångssätt.
Chefsåklagaren Krister Petersson, som ledde åtalet mot Mijailo Mijailovic, bekräftar att den berättelse som Mijailovic ger i dagens Expressen är samma som han lämnade till polisen.
– Ja, det stämmer väl överens med de uppgifterna han har lämnat till oss, säger Krister Petersson.
Är det något som skiljer sig?
– Nej.
Men Petersson ser inge anledning att på nytt öppna utredningen med anledning av Mijailo Mijailovics nya uppgifter.
– Tittar man på det ur rent lagföringssynpunkt så har det ingen större betydelse. Han är redan dömd för brottet.
– För mig som åklagare är det alltid intressant att få veta vad det var som låg bakom det hela. Vi strävar alltid efter att så långt som möjligt kunna reda ut precis vad som hände, men vi kan inte alltid göra det. Det här ökar kunskapen om fallet.
– Det är mer av ett allmänt intresse och för hennes efterlevande, att de får veta vad som hände där.
Hur trovärdiga är hans uppgifter?
– Det är väldigt svårt att bedöma. Men man kan säga att han har haft tid att tänka och fundera så man kan hoppas att det är sanningen. Jag har ingen anledning att tro att han ska sitta och ljuga om det i alla fall.
Har polisen förmedlat de nya uppgifterna till Anna Lindhs anhöriga?
– Jag utgår från det, vi har pratat om att de skulle ta kontakt med de anhöriga så jag skulle tro att man har gjort det också, säger Krister Petersson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag