Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren: SVT bör lämna ut dokument

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SVT bör lämna ut dokument som tros bära den uzbekiska diktatorsdottern Gulnara Karimovas handskift.
Foto: Pascal Le Segretain

Åklagare vill tvinga SVT att lämna ut dokument som tros bära den uzbekiska diktatorsdottern Gulnara Karimovas handskrift, rapporterar Uppdrag granskning (UG) och Fokus.

Åklagare Berndt Berger, som utreder Telia Soneras mutmisstänkta affärer i Uzbekistan, har skriftligen bett Stockholms tingsrätt att utkräva originalen.

Dokumenten, som UG rapporterade om i maj, innehåller uppgifter om förhandlingar 2012 med Telia om maffialiknande upplägg.

Uppgifterna om åklagarens begäran publicerades fredag morgon gemensamt på UG:s och Fokus hemsidor.

Det framgår inte när tingsrätten ska fatta beslut om ett så kallat editionsföreläggande – beslagtagande.

Enligt åklagarens ansökan, som TT läst, är det av "stor vikt för utredningen att originaldokumenten kan undersökas dels avseende fingeravtryck, dels avseende skriftprovsanalys". Berger skriver vidare: "Vi har stor anledning att tro att det handskrivna och eventuella fingeravtryck härrör från en av de personer mot vilken förundersökning inletts", en person som inte redan fått en försvarare av tingsrätten.

Räknar med få tillgång till fingeravtryck

Berger nämner inga namn men skrivningarna kan svårligen tolkas som att det är någon annan än Karimova som nu formellt misstänks för mutbrott. Åklagaren rapporteras också säga att han räknar med att få tillgång till hennes fingeravtryck och DNA.

I dokumenten diskuteras också att Telia Sonera ska sponsra evenemang som leds av Karimovas stora välgörenhetsorganisation Fund Forum. Som TT rapporterat kritiseras den för att berika och gynna henne politiskt på fattiga uzbekers bekostnad.

I dokumentet som SVT fått påstås Telia lägga bud på beskydd från uzbekiska myndigheter. Telia säger sig ha tackat nej till ett sådant avtal, men bara uppgiften i sig om förhandlingen är besvärande.

– Det framgår ju av dokumentet att Telia kan tänka sig att betala två miljoner dollar i stället för tre per kvartal. Enbart att erbjuda pengar är en straffbar handling, säger Berger enligt UG/Fokus.

Nyberg besökte landet

I dokumentet hänvisas också till ett förestående "högnivåmöte" i slutet av augusti 2012. Det är känt att förre vd:n Lars Nyberg besökte landet den 29 augusti. Enligt obekräftade uppgifter till UG/Fokus fanns det planer på ett möte då med Karimova som inte blev av. Enligt Telia träffades de inte.

Med hänvisning till yttrande- och informationsfriheten svarar SVT nej till tingsrätten om åklagarens begäran. Om domstolen går på åklagarens linje måste dock SVT lämna ut handlingarna.

Tre företrädare misstänks för mutbrott

Enligt SVT har den anonyma källa som gett UG papperen ingenting emot att de lämnas ut och redaktionen bedömer att det inte skulle medföra någon risk för honom.

Minst tre nuvarande eller tidigare chefer på Telia har delgivits misstanke om mutbrott med anledning av affärerna i Uzbekistan, men såvitt känt inte Lars Nyberg. Det är också känt sedan tidigare att tre företrädare för partnern Takilant misstänks för mutbrott och penningtvätt av svenska åklagare. Karimova finns inte bland dessa tre, även om hon tros vara den som egentligen står bakom företaget. Det äger 6 procent av Telias operatör i Uzbekistan och har tjänat över 2 miljarder kronor på affärerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.