Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren som anhöll Assange: Jag ångrar det inte

Chefsåklagare Eva Finné rev igår upp beslutet att anhålla Wikileaks grundare Julian Assange, 39. Sent igår kväll träffade Expressen jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrand. Hon tog det ursprungliga beslutet att anhålla honom - det som blev en världsnyhet.
- Jag ångrar det inte på något sätt, säger Maria Häljebo Kjellstrand till Expressen.
När jouråklagare, Maria Häljebo Kjellstrand fattade sitt beslut i fredags kväll visste hon direkt vem Julian Assange var.
Hon har jobbat som åklagare i sju år - främst med sex- och relations-brott.
- Jag fick en redogörelse av polisen som jag tyckte var tillräcklig för att anhålla honom. Jag ångrar inte mitt beslut på något sätt, säger Maria Häljebo Kjellstrand.

Anhölls på sannolika skäl

På fredagskvällen anhölls därför Wikileaks grundare Julia Assange, 39, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och ofredande.
- I fredags kväll fick jag ett joursamtal från en polis som redogjorde för mig vad kvinnorna hade sagt, säger Maria Häljebo Kjellstrand.
- De uppgifter som jag fick var så övertygande att jag fattade mitt beslut, säger Maria Häljebo Kjellstrand.

Fattade nytt beslut

Hon fick inte några skriftliga förhör av polisen. Och inte heller konkreta bevis mot Assange. Bara en redogörelse av polisernas förhör med kvinnorna.
- Det bruka räcka i sådana fall, säger Maria Häljebo Kjellstrand.
Klockan 08.00 i går morse gick ärendet vidare till chefsåklagaren Eva Finné. Senare på lördagseftermiddagen fattade Finné ett nytt beslut och hävde upp anhållningsbeslutet.
- Antagligen har hon fått nya uppgifter. Det bör hon har fått. Annars man överprövar inte någon annans beslut, säger Maria Häljebo Kjellstrand.

"Varit i kontakt"

Kjellstrand och Finné samtalade med varandra på telefon innan det nya beslutet togs. Kjellstrand vill inte gå in i detaljer om vad som sades i samtalet.
- Vi har varit i kontakt med varandra. Jag visste om hennes beslut innan det blev offentligt. Jag är inte besviken på något sätt. Det händer att ett beslut ändras, säger Kjellstrand.
Det internationella medieintresset var enormt under lördagen. Chefsåklagare Eva Finné meddelade sitt beslut via en pressrelease:
- Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt.

Fanns inga skäl

Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten, svarade på alla följdfrågor:
- Då finns det inte skäl att ha honom anhållen längre.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.